– Jeg har jo ikke tid til å være syk

– Å være bonde er egentlig litt ekstremsport. Jeg driver med fryktelig mye forskjellig på gården – og har rett og slett ikke tid til å bli syk, sier ammekubonden Hans Hveem Bjørnhaug fra Toten.

De fleste bønder vil sikkert kjenne seg igjen i tankene til Hans Hveem Bjørnhaug (34).

– Det er særlig vanskelig å bli syk for oss som driver med krøtter og dyr. Vi må være tilstede, for dyra må ha fôring og stell, forklarer han.

Hans er en aktiv kar med mange jern i ilden. På gården Skjefstad Nedre, i Lensbygda på Østre Toten, driver han med produksjon av gras og korn, samt kjøttproduksjon på storfe av rasen Limousin.

Nå har den blide ammekubonden kommet inn igjen fra en runde i fjøset, og har satt seg godt til rette i gyngestolen i den grønne stua i det store våningshuset.

Hans tok over gården for ti år siden, og forpakter i tillegg nabogården. Vi mistenker at det ikke er så ofte han tar seg tid til å sitte her og filosofere over livet som bonde.

 

– Det blir fort dyrt og veldig dumt om jeg blir syk eller skadet. Jeg må komme meg raskest mulig tilbake i arbeid, og det er en stor trygghet i å vite at Bondelagets Helseforsikring kan hjelpe meg med det.

Hans Hveem Bjørnhaug

 

 

Bondelagets Helseforsikring

 • Garanti for time hos legespesialist innen 10 virkedager.
 • Garanti for behandling/operasjon innen 20 virkedager.
 • KRY – legetime på mobil, konsultasjonen gjennomføres som videosamtale.
 • Døgnåpen helsetelefon for hele familien; for enkle tips og råd.
 • Din personlige medisinske rådgiver som følger deg før, under og etter behandling.
 • Helseformidling – hjelper deg selv om du ikke har forsikringsmessig dekning.
 • 10 behandlingstimer hos psykolog.
 • 12 timer psykologisk førstehjelp.
 • Fysikalsk behandling etter henvisning fra legespesialist.

Snakk med en rådgiver

Ikke rom for å bli syk

Selv om Norge har et av verdens beste helsevesen, kan ventetiden for diagnose og behandling være lang. Særlig for mindre alvorlige og ikke akutte sykdommer.

– Det er ingen hemmelighet at vi gårdbrukere har en av landets farligste arbeidsplasser. Da er det veldig betryggende for meg å vite at jeg kan komme raskt til behandling og operasjon om jeg trenger det, sier Hans.

Norges Bondelag kan gjennom kollektive avtaler i Landkreditt Forsikring tilby ekstra gode priser på personforsikringer for medlemmer. Bondelagets Helseforsikring er en av disse, og gir blant annet garanti for time hos spesialist innen 10 dager, og behandling eller operasjon innen 20 dager.

Uten forsikring må du i snitt regne med å vente over 50 dager bare på å få time.

Les mer: Lykken var komplett - så angrep kua!

Har legen i lomma

Helseforsikringen tilbyr også tilgang til lege på mobilen. Hans drar telefonen opp av lomma for å teste ut appen der du enkelt kan bestille time, og få snakke med en lege innen kort tid.

– Dette var jo veldig enkelt, utbryter Hans.

Han tror at appen kan gjøre terskelen lavere for at bønder kan ta seg tid til å snakke med en lege når de trenger det.

Han ler.

– Det er jo raskt og enkelt.
Du kan jo nesten snakke med
doktoren mens du er i fjøset.
Hans Hveem Bjørnhaug


Med litt mer alvor legger han til at det nok er mange som ikke sjekker ut «småting». Bønder vil nok ofte ikke heftes bort med en legetur i en hektisk arbeidshverdag.

Han tror også appen er veldig kjekk for de som har barn, siden forsikringen også kan brukes til barna dine.

– Jeg har jo hørt av venner at det stadig vekk er noe sjukdom hos ungene, så for småbarnsforeldre må dette være veldig kjekt, smiler Hans.

Vi blir med en tur i fjøset der Hans skal strø halm til dyra og fôre litt. Det er tydelig at han trives, der han stopper opp for å klø litt ekstra på dyra som tillitsfullt kommer bort til han for litt kos.

– Dette med å stelle dyr er noe som gir meg veldig mye. Å kunne komme inn i fjøset for å fôre, pynte møkk og se at dyra har det bra, det er fint. Har dyra det bra, så har bonden det bra, bedyrer Hans.

 

Slik fungerer legeappen KRY

 • Du har tilgang til lege hele døgnet, hver dag hele året.
 • Du booker time i legeappen KRY.
 • Du snakker med legen via videosamtale.
 • Legen kan skrive ut resepter og henvise til spesialister.
 • Appen gjelder også for forsikredes egne barn under 18 år.

Bestill helseforsikring

Bønder jobber selv om de er syke

– Erfaringsmessig er nok ikke vi gårdbrukere flinkest i klassen når det kommer til å tegne forsikring på oss selv, tror Hans.

Dette kan administrerende direktør i Landkreditt Forsikring, Ane Wiig Syvertsen, bekrefte.

– Eiendom, eiendeler og dyr er ofte godt forsikret på en gård, men så ser vi ofte at bonden har glemt å forsikre seg selv skikkelig, sier Ane.

I tillegg er bøndene standhaftige og jobber selv om de burde holde senga.

– I en undersøkelse vi gjennomførte i fjor svarte 9 av 10 bønder at de ville jobbe som normalt, selv om de kjenner seg syke. De sier også at de trolig ville valgt å bli hjemme, om de hadde hatt en annen type jobb.

Hun mener at dette viser at det ofte er vanskelig for norske bønder å bli syke og borte fra det daglige arbeidet.

– Det bekymrer oss at så mange gårdbrukere ser seg nødt til å jobbe selv om de er syke. Med Bondelagets Helseforsikring sørger vi for at sykdomsperioden skal være så kort og enkel som mulig om det først oppstår sykdom.

– For noen ganger blir faktisk også bønder syke, konstaterer Ane.

Stor sannsynlighet for å få bruk for helseforsikring

Vi spør Hans om han tror at det er sannsynlig at han vil få behov for å benytte seg av Bondelagets Helseforsikring? Allerede før spørsmålet er ferdig stilt, gir han oss svaret. 

– JA! Svaret er JA. Vi er borti så mye forskjellig som bonde, så jeg tenker at sannsynligheten er stor for at jeg får bruk for helseforsikringen min. Helseforsikring er noe alle bønder burde ha, og ikke er det dyrt heller. Men jeg håper jo selvfølgelig jeg ikke skal få bruk for den, avslutter Hans.

Les mer om Bondelagets personforsikringer

 

Som en aktiv bonde er det ikke så ofte Hans Hveem Bjørnhaug har tid til å sitte inne og slappe av i gyngestolen.