Har du kjøpt bolig er det nedbetaling av boliglånet som skal ha førsteprioritet, men det er også viktig å bygge opp en buffer.
– Etter flere rentejusteringer, ser vi at boliglånsrentene nå stiger. Dette er en påminnelse om at boliglånet kan bli dyrere fremover. Jeg anbefaler alle å sette av penger som om boliglånsrenten var fem prosent – og ikke på dagens fortsatt relativt lave nivå, sier Johannessen.
Setter du av penger på denne måten sørger du for at forbruket ditt holdes på et fornuftig nivå, samtidig som du legger opp en buffer som du kan ha i bakhånd til å utjevne en renteøkning eller betale uforutsette utgifter med.
Så mye bør du ha på buffekonto
Har du rom for å spare langsiktig og til pensjon er dette fint. Rentesrenteeffekten gjør at du kan få ekstra mye igjen for pengene som blir stående lenge. Det er verdt å merke seg at om du sparer 1.000 kroner i måneden fra du er 25 til 35 år og bare lar pengene stå urørt, så vil du ha mer på konto som 65-åring, enn om du sparer 1.000 kroner hver måned fra du er 35 til 65 år.
Spareråd for nyetablerte
- Betal ned på boliglånet. Med en større egenkapitaldel kan også boliglånsrenten bli lavere.
- La gjerne BSU-kontoen stå urørt selv om du kjøper bolig. BSU-renten er ofte en god del bedre enn boliglånsrenten, slik at det lønner seg å la pengene forrente seg så lenge som mulig.
- Bygg opp en bufferkonto for å håndtere uforutsette utgifter.
- Har du penger til overs? Spar et fast månedlig beløp til pensjon.