Sparing for bønder og andre selvstendige næringsdrivende

Som selvstendig næringsdrivende er det ekstra viktig å tenke på pensjon.

Du kan nesten ikke begynne å tenke på pensjon for tidlig, men det er heller aldri for sent å begynne. Er det lenge til du er pensjonist kan du spare i et av våre fond, start gjerne med en fast månedlig spareavtale slik at dette går av seg selv. 

Er det få år til du skal pensjonere deg, er det trygt å spare på konto. Sparing på konto er også et godt alternativ for penger som det kan bli behov for å bruke, eller når du sparer til kortsiktige mål.

Vi har flere aktuelle sparekontoer for deg som bonde:

  • Gårdssparing for unge (GSU) - en sparekonto for deg som skal ta over gård på sikt.
  • Vekstkonto for medlemmer - en vanlig sparekonto med litt bedre rente for medlemmer i Landkreditt og/eller Norges Bondelag.
  • Høyrentekonto medlem - en sparekonto som passer for beløp over 500.000 kroner, og med ekstra god rente for medlemmer i Landkreditt og/eller Norges Bondelag.
  • Spare + er en sparekonto som passer for beløp over 1 million kroner.

 

Hvorfor er det ektra viktig å spare som selvstendig næringsdrivende?

Norsk pensjon er bygd opp av tre deler: Folketrygden, tjenestepensjon og individuell sparing. Mens du som arbeidstaker kun tar hånd om den individuelle sparingen, må selvstendig næringsdrivende også sørge for tjenestepensjonen.

Størrelsen på inntekten din avgjør om du bør opprette en innskuddspensjonsavtale med skattefradrag, eller om du bør starte en månedlig spareavtale i frie fond.

Slik oppretter du tjenestepensjon

 

 

Få gode råd om pensjon

på våre fagsider

Sparing og pensjon for selvstendig næringsdrivende kan for mange oppleves vanskelig. Landkreditt har derfor egne fagsider for landbruk, som gir en god innføring i pensjon for deg som er bonde.

Fagsider om pensjon for bønder