Slik vil vi bruke skattepengene

Fra 20. juni starter utbetalingene i årets skatteoppgjør. Sparing og nedbetaling av gjeld er det de fleste planlegger å bruke skattepengene på i år, viser en ny undersøkelse

Vi fikk analyseinstituttet YouGov til å undersøke hva nordmenn planlegger å bruke årets skattepenger på. I undersøkelsen svarer 86 prosent at de har sjekket årets skatteoppgjør. 68 prosent får penger tilbake, mens to av ti får baksmell.

– For de fleste innebærer skatteoppgjøret at de plutselig får en ekstra sum penger mellom hendene. Slike undersøkelser er derfor en god temperaturmåler på hvordan folk tenker om egen økonomi, og hvor nøkterne eller løsslupne de vil være, sier Lars Johannessen, som er banksjef for personmarked i banken.

Resultatene viser en høy grad av forsiktighet. Lite planlegges brukt på økt forbruk.

Kvitter seg med gjeld

– 23 prosent oppgir at de vil betale ned på boliglån, kredittkortgjeld eller annen gjeld. Det er én prosent høyere enn ved tilsvarende undersøkelse i fjor.

Andelen som vil nedbetale er høyest i aldersgruppen 30 til 39 år. Blant disse vil 33 prosent kutte gjeld.

37 prosent svarer at de planlegger å sette skattepengene på sparekonto.

– Det er fint å se at så mange ser verdien av å sette midler til side. Både langsiktig sparing til større formål, og det å bygge en kortsiktig buffer mot uforutsette utgifter, er fornuftige grep for en sunn privatøkonomi, sier Lars.

Flere bør spare i fond

En mindre andel har bestemt seg for å ta litt mer risiko med sparepengene.

– Seks prosent oppgir at de vil sette pengene i fondssparing. Vi mener flere burde benytte seg av dette, for å kunne oppnå bedre verdiøkning på sparekapitalen over tid.

Bare tre prosent svarer at de tenker å investere i aksjer.

Til tross for høye ambisjoner for sparing og gjeldsbetaling, er det også en del som vil unne seg en god ferie for de ekstra skattepengene.

– 24 prosent vil bruke skattepenger på ferieformål. Det er selvfølgelig ikke noe i veien for å kose seg litt ekstra i ferietiden, hvis økonomien ellers er under kontroll. Kunsten er å finne en balanse mellom det vi bør og det vi vil, basert på egen privatøkonomiske situasjon, sier Lars avslutningsvis.

 

Aktuelt