Slik forbereder du deg på renteoppgangen

Vil du sove godt om natten selv om rentene stiger? Da holder det ikke bare å betale avdrag på lånet, mener banksjef Lars Johannessen.

Etter lang tid med rekordlave renter, er vi over i en periode med gradvise renteøkninger.

– Selv en liten renteoppgang kan øke kostnadene betydelig for den som har mye boliglån, sier Lars Johannessen, banksjef for personmarked i Landkreditt Bank.

For en familie med et boliglån på 2,7 millioner kroner, vil for eksempel en oppgang på ett prosentpoeng bety litt over 20.000 kroner i året i ekstra rentekostnader, selv etter skattefradrag.

Så hvordan forberede seg på renteoppgang?

Det er lurt å spare ved siden av låneavdragene. Med høy gjeld er det alltid klokt å betale jevnt og trutt ned på boliglånet. Men det er også flere grunner til ikke å bruke alt av overskudd til å betale ned på lånet.

– De pengene du bruker til å nedbetale gjelden din, får du ikke like lett ut igjen. Da må du i tilfelle refinansiere lånet. Det kan hende banken sier nei med nye og strengere retningslinjer.

Nå kreves det for eksempel at du bare har lån inntil 60 prosent av boligverdien for å få avdragsfrihet og boligkreditt. Tidligere var grensen 70 prosent.

Les mer om sparing 

Bankene kan si nei til refinansiering

Dårligere tider i boligmarkedet, økende renter, usikkerhet i egen jobbsituasjon eller nye krav fra myndighetene kan fort gjøre det vanskelig å få frigjort pengene man møysommelig har betalt ned på boliglånet.

– Det vi sa ja til i fjor, kan du få nei til i år, sier Johannessen.

Så mye bør du ha i bakhånd

Med penger på konto «blir du aldri fattig». Derfor er det tryggeste rådet fra banksjefen å sette av penger på konto.

– Jeg ville lagt meg opp en buffer før jeg valgte ekstra nedbetaling på gjelden. Bilen kan ryke, kjøleskapet kan ryke, begge tvillingene kan trenge regulering. I tillegg kan altså boliglånsrentene fortsatt stige, sier banksjefen.

Uten penger i bakhånd, kan overraskelser i hverdagen både bli ubehagelige og ikke minst kostbare om man må ty til dyre forbrukslån.

– I dag anbefaler vi gjerne et par månedslønner. For familier med to trygge inntekter, holder det antagelig med to netto månedslønner på bufferkontoen.

Sett pengene i en sunn og trygg bank

Vi har gode innskuddsbetingelser på sparekontoer, både med og uten uttaksbegrensninger.

Kapitalkonto: Ingen bindingstid og 1,90 prosent rente 

Og i motsetning til mange av de nystartede bankene i markedet om dagen, bruker vi heller ikke sparepengene dine til å finansiere den omstridte veksten i forbrukslån.

Landkreditt Bank er en norsk bank med lange tradisjoner og solide røtter på bygda, men vi er ikke forbeholdt bønder. Vi er en bank for alle. Vi har alle tjenestene våre på nett og mobil – og er derfor tilgjengelig der du er.

Les mer om sparekonto hos Landkreditt Bank

Langsiktig sparing

Har du mer penger til overs – og som du ikke vil ha behov for på kort sikt, er fondssparing et fornuftig valg.

Vårt forvaltningsselskap Landkreditt Forvaltning tilbyr fem ulike verdipapirfond, hvorav tre aksjefond.

Landkreditt Utbytte er vårt prisbelønte* norske aksjefond som investerer i utbytteutbetalende norske selskaper. Landkreditt Norden Utbytte er vårt nye spennende aksjefond som investerer i utbytteutbetalende nordiske selskaper. Landkreditt Aksje Global er vårt globale aksjefond som investerer bredt i alle verdens regioner.

Ta kontakt med en av våre plasseringsrådgivere for en prat om fond.  

 

*Fondet ble i år kåret til beste norske aksjefond av Morningstar.