Slik får du den beste boliglånsrenten

Hvilken boliglånsrente du får av banken din kan utgjøre store forskjeller for lommeboka. Har du for høy rente?

En renteoppgang på 0,5 prosent koster deg 5 000 kroner brutto i året for hver million du har i lån. Det kan være tusener å spare på å bytte bank.

– Etter en lengre periode med lave renter er det fort gjort å ta den lave renta for gitt og anta at man til enhver tid får den beste boliglånsrenten av banken, sier Lars Johannessen. Han er banksjef for personmarked i Landkreditt Bank. Han mener folk generelt har blitt langt flinkere til å følge med i markedet og på boliglånsrenten.

Finansportalen anbefaler å sammenligne prisen på lånet ditt med andre banker minst én gang i året.

– Hvilken rente du har bør enkelt fremkomme i nettbanken din. Har du for høy rente, er det kanskje på tide å bytte bank, sier Lars.

– Har du for eksempel et boliglån på 2 millioner med en rente på over 2,9 prosent, så er det for dyrt, tilføyer han.

Les mer om boliglån fra Landkreditt Bank her.

Har billigst boliglånsrente

Med en rente på 2,43 prosent topper vi listen over de billigste bankene på boliglån*, og nylig ble vi kåret til den billigste boliglånsbanken for tredje året på rad i Norsk Familieøkonomis store bankundersøkelse.

Vi topper også listen, med en rente på 2,64 prosent, over de billigste rammelånene for 5 millioner kroner med 60 prosent belåning**. Vi krever heller ingen etablerings- eller termingebyrer.

– Hos oss får alle kunder med tilfredsstillende betjeningsevne og sikkerhet den beste boliglånsrenten, uansett om du er ny kunde eller har vært hos oss en stund, fortsetter Lars.

Lurer du på hvor mye du kan låne? Prøv boliglånskalkulatoren.

Fast eller flytende rente?

Har du varierende inntekt og tidvis stram økonomi, kan det være lurt å binde renten. Da vet du hva du har å forholde deg til av betalinger hver eneste måned og vil ikke bli påvirket av svingninger i markedet. Med flytende rente vil rentekostnaden variere, men det er den flytende renten som har vist seg å være den mest lønnsomme over tid.

– Folk flest velger flytende rente, særlig nå som renten har vært så lav. Banken er uansett pålagt å ta med i beregningen at du skal kunne tåle en renteoppgang på 5 prosent, sier Johannessen.

– Det er spådd at renten fortsetter å stige, selv om det foreløpig ikke er de helt store rentebevegelsene det er snakk om.

Tips for bedre boliglånsrente

  1. Har du oppgradert eller bygget på boligen din, bør du skaffe deg en e-takst. Jo høyere boligverdi, jo bedre sikkerhet for banken. Dersom verdien på boligen din har steget, kan du forhandle deg frem til bedre rentebetingelser.
  2. Følg med i markedet og sjekk hvilken rente du har i nettbanken med jevne mellomrom. Bruk finansportalen.no, en tjeneste fra Forbrukerrådet, til å sammenligne banktilbud. For mange vil det lønne seg å bytte bank.
  3. Din betalingsevne og betalingsvilje er viktig for banken. Har du god inntekt og er en sikker betaler, kan det spille inn på boliglånsrenten.
  4. Vurder refinansiering dersom du har betalt ned mye på lånet eller det er lenge siden du tok opp lån. En refinansiering kan gi deg bedre lånebetingelser.

 

* For lån fra 2 millioner kroner med 75 prosent belåning.

Priseksempel for boliglån hos Landkreditt Bank:

Nom. rente 2,40 %, eff. rente 2,43 %, lånebeløp 2 000 000 kr, innen 75 % av verdigrunnlaget, over 25 år, kostnad 661.582 kr, totalt 2 661.582 kr

** Priseksempel for rammelån hos Landkreditt Bank:

Nom. rente 2,55 %, eff. rente 2,64 %, lånebeløp 1 600 000 kr, innen 60 % av verdigrunnlaget, over 25 år, kostnad 177.460 kr, totalt 2 177.240 kr. Eff. rente er beregnet med utnyttelsesgrad på 80 % av innvilget ramme.

Kilder: Landkredittbank.no, finansportalen.no