Dette bør du vite om bankinnskudd

Det gir flere fordeler å plassere sparepengene på innskuddskonto, også i et marked som fortsatt preges av relativt lave renter.

Forklaringer

  • Brukskonto - Visa-kortet som er knyttet til kontoen kan du bruke til varekjøp og uttak av kontanter over hele verden.
  • Sparekonto - Det kan være en stor fordel å spare et fast beløp hver måned. På den måten kan du bygge opp en god sum sparepenger på sikt, nesten uten at du merker det.
  • Kapitalkonto - Passer for deg som har litt mer å spare og som ønsker banksparing alene eller i kombinasjon med fond.
  • Vekstkonto – Sparekonto forbeholdt medlemmer i Landkreditt og Norges Bondelag. Ingen begrensninger på antall uttak.
  • BSU – Populær spareform for ungdom mellom 18-33 år. Spar inntil 25 000 kroner i året og maks 300 000 kroner totalt. Kan gi opptil 5000 i skattefradrag per år. Obs! Sparing på BSU anbefales ikke med mindre man har skattbar inntekt slik at du får med deg både den gode renten og skattefradraget.

Finn ut mer om sparing

Søker du trygghet, liker forutsigbarhet og vil ha full oversikt over pengene dine, er bankinnskudd en sikker form for sparing som mange fortsatt foretrekker fremfor for eksempel aksje- eller fondssparing. Sparing med risiko er nemlig ikke for alle, og nettopp derfor er bankinnskudd alltid like aktuelt.

Ulike typer bankinnskudd

Bankinnskudd kan primært deles inn i fire hovedtyper: brukskonto, sparekonto, kapital-/høyrentekonto og BSU (Boligsparing for ungdom). Her er det viktig å velge det alternativet som passer dine behov og din sparekapasitet, og som gir deg høyest mulig innskuddsrente. Da får du mest igjen for pengene dine.

Trygt

Alle innskudd i norske banker er sikret i Bankenes sikringsfond. Det vil si at du er garantert 100 prosent sikkerhet for opptil to millioner sparekroner per bank. Bankinnskudd gir sikker avkastning, og pengene er tilgjengelig når du selv måtte ønske det. I tillegg får du full oversikt over hvor mye renter som har påløpt hver eneste dag.

Hva skal man velge?

I Landkreditt Bank slår vi et slag for god, gammeldags banksparing. Lars Johannessen, banksjef personmarked, sier det er viktig å tenke over hvilket behov man har når man skal velge innskuddskonto.

– Tenk gjennom hvor tilgjengelig du vil at sparepengene dine skal være og opprett gjerne flere ulike sparekontoer til ulike formål. For eksempel kan valg av konto med et begrenset antall gebyrfrie uttak per år bidra til at man lar disse pengene få stå i fred og vokse, mener han.

Landkreditt Bank tilbyr også vekstkonto og barnesparing til sine kunder.

– Vi har i alle år hatt gode renter på våre innskuddsprodukter. Vår sparekonto gir 1,20 % rente når saldoen er 100 000 kroner eller mer, og på kapitalkonto får du 1,90 % rente fra 500 000 kroner, sier Johannessen.

Er du usikker på hva som passer best for deg, anbefaler Johannessen å ta kontakt med banken for veiledning.

Alltid viktig med buffer

Johannessen råder alle med lån å sette av penger til en eventuell renteoppgang, som en buffer.

– Sett gjerne av like mye penger som om boliglånsrenten var på 5 %. Det er viktig å ha både et kortsiktig og langsiktig perspektiv på egen sparing. Den kortsiktige sparekontoen er fin å ha til uforutsette utgifter, som hvis vaskemaskinen ryker og du trenger penger fort. Langsiktig sparing er til større formål, som drømmeferien, hytte eller båt. Vi råder uansett alle til å ha to til tre månedslønner ekstra på sparekonto til enhver tid. Bankinnskudd er kanskje litt kjedelig, men det er både viktig og trygt, understreker han.

Les mer om sparing.