– Det beste vi kan gjøre for planeten

Lise Steingrim hjemme på kjøkkenet, foto

Lise Steingrim har kjøkkenhage og elsker norsk mat. Både det hun kan dyrke i egen hage, men også maten hun får kjøpt av norske bønder.Vi som elsker norsk mat

Lise Steingrim er læreren og billedkunstneren fra Nesodden som har en stor kjærlighet for norsk mat. Både den hun dyrker i sin egen kjøkkenhage, men også den hun får kjøpt fra norske bønder.

Som en ivrig forbruker av norsk mat ønsket vi å overraske Lise, og gi henne litt skryt for at hun verdsetter den norske maten så høyt.

Se Lises handletur ta en svært overraskende vending her:

Vi heier på norsk mat

Hver dag legger bønder over hele landet ned en enormt stor innsats for at vi skal få trygg, god, mat på bordet. Dette synes vi det er verdt å heie litt ekstra på! 

Uten bonden hadde vi ikke hatt samvirkebedriften Landkreditt. Landkreditt reinvesterer overskuddet i produkter med gode priser, for både bonden og privatkunden. Dette gjør at vi ønsker å spre de gode historiene om norsk mat. I sommer har vi derfor overrasket noen norske bønder for å gi dem den rosen de fortjener.

Se alle filmene her

– Jeg prøver å tenke på at jeg vil ha lokal mat. Å tenke lokalt når du handler mat, og vite hva du kan få tak i fra ditt nærområde er det viktigste du kan gjøre for å ta vare på planeten vår. Spiser du lokalmat er du samtidig litt klimavennlig, mener Steingrim.

Føler meg trygg

Hun forteller at hun er fascinert over hvor mange bønder vi faktisk har i Norge, hvor mye forskjellig de produserer, og hvor flinke de er til å dyrke. 

– Det høres kanskje rart ut å si at jeg føler meg trygg, men det gjør jeg helt seriøst. Jeg får god kvalitet, og så vet jeg at det er lagt sjel i det.

Hun mener også at de norske bøndene klarer å modernisere seg, samtidig som de ivaretar det nære, det som er typisk norsk.

– Jeg har reist litt rundt i Norge, men jeg har aldri tenkt at gårdene har blitt for store. Jeg synes bare det er veldig fint å se at de får det til!

Norge = ren mat

Lise tror det relativt kalde klimaet bidrar til ekstra gode råvarer. Med en lang vekstsesong, får smakene tid til å sette seg. 

– Vi er bortskjemte i Norge, med rent vann og ren luft. Vi tar det som en selvfølge at vi har ren mat. Norge = rent!

Se Lise tilberede spekeflesk med nykål, nypoteter og smør hjemme på kjøkkenet, mens hun snakker om hvorfor hun velger norsk mat:

Vi har overrasket flere av våre hverdagshelter

Se den grisefine hyllesten

Se storfebonden få sin velfortjente KUdos

Disse supporterne er helt på jordet