Lise Steingrim er læreren og billedkunstneren fra Nesodden som har en stor kjærlighet for norsk mat. Både den hun dyrker i sin egen kjøkkenhage, men også den hun får kjøpt fra norske bønder.
Som en ivrig forbruker av norsk mat ønsket vi å overraske Lise, og gi henne litt skryt for at hun verdsetter den norske maten så høyt.
Se Lises handletur ta en svært overraskende vending her:
– Jeg prøver å tenke på at jeg vil ha lokal mat. Å tenke lokalt når du handler mat, og vite hva du kan få tak i fra ditt nærområde er det viktigste du kan gjøre for å ta vare på planeten vår. Spiser du lokalmat er du samtidig litt klimavennlig, mener Steingrim.
Føler meg trygg
Hun forteller at hun er fascinert over hvor mange bønder vi faktisk har i Norge, hvor mye forskjellig de produserer, og hvor flinke de er til å dyrke.
– Det høres kanskje rart ut å si at jeg føler meg trygg, men det gjør jeg helt seriøst. Jeg får god kvalitet, og så vet jeg at det er lagt sjel i det.
Hun mener også at de norske bøndene klarer å modernisere seg, samtidig som de ivaretar det nære, det som er typisk norsk.
– Jeg har reist litt rundt i Norge, men jeg har aldri tenkt at gårdene har blitt for store. Jeg synes bare det er veldig fint å se at de får det til!
Norge = ren mat
Lise tror det relativt kalde klimaet bidrar til ekstra gode råvarer. Med en lang vekstsesong, får smakene tid til å sette seg.
– Vi er bortskjemte i Norge, med rent vann og ren luft. Vi tar det som en selvfølge at vi har ren mat. Norge = rent!
Se Lise tilberede spekeflesk med nykål, nypoteter og smør hjemme på kjøkkenet, mens hun snakker om hvorfor hun velger norsk mat: