Bøndene kjøpte færre traktorer i 2018

Nedgangen i salg av nye traktorer kan ha sin årsak i tørken. For John Deere ble 2018 et år med økt salg.

Få landbruksnyheter rett i innboksen

Nå kan du få et nyhetsbrev med våre viktigste landbruksnyheter rett i innboksen. 

Meld deg på nyhetsbrevet her

John Deere er tilbake som den mestselgende traktoren i Norge. De solgte faktisk to hundre flere traktorer i 2018 enn i 2017. Det er kraftig økning når vi snakker om et totalmarked i Norge på drøyt tre tusen nye traktorer i året.

Optimisme ble pessimisme

Samlet gikk antall nyregistrerte traktorer ned med drøyt hundre traktorer fra 2018 til 2017. Det tilsvarer en nedgang på tre prosent. Det spesielle er at 2018 lå godt over fjoråret helt til og med november. Men i desember snudde det. Da lå traktorsalget bare på to tredeler av fjoråret og vippet totalresultatet til å bli færre traktorsalg i 2018 enn i 2017.

Det er naturlig å stille seg spørsmål om det tok tid før det økonomiske alvoret av tørkesommeren gikk opp for bøndene. Grunnen til at det ikke viser seg før på senhøsten er at statistikken baserer seg på registreringstidspunkt og ikke bestillingstidspunkt. Optimisme tidligere i sesongen, har nok ført til bestilling av traktor før den økonomiske realiteten av årets sesong ble klar.

Mindre investeringer framover?

Hvis vi ikke hadde fått nedgangen på slutten av 2018, kunne året blitt det beste salgsåret på mange år. Traktorselgerne må nok forberede seg på at 2019 blir et mye tøffere år. For mange bønder er det først nå at de merker likviditetspresset som følge av mindre korn på lager ved årsskiftet og større innkjøp av fôr framover vinteren.

Den generelle innstillingen til å fornye maskinparken kan være dalende. Regnskapstall fra Tveit Regnskap fra 2017 viser at de langsiktige investeringene fortsatt øker på Haugalandet, men maskininvesteringen falt markert i 2017. Her ble det registrert en nedgang på kr 28.000 per bruk, noe som betyr omlag 20 prosent mindre enn i de foregående år.

Omplassering mellom merkene

Det typiske ellers for 2018 er at pallplassene stokkes om. John Deere er tilbake på topp og omtrent hver fjerde traktor som ble registrert i fjor hadde akkurat den grønnfargen. Fendt hadde også en markert økning i fjor og er den fjerde mest solgte traktoren.

Taperne i 2018 er MF og New Holland med en nedgang på nesten tre hundre solgte traktorer. Det er mye når de i 2017 solgte godt over et tusen traktorer. Valtra holdt et stabilt antall og ligger på andre plass i statistikken.