Bli rik på bitcoin og kryptovaluta i en fei?

Slik er budskapet i flere svindelforsøk den senere tid. Det lokkes med kjendiser, rask avkastning og enkel vei til rikdom. Sannheten er en helt annen og du risikerer å stå igjen med tom konto.

På nettet kan vi lese artikler om kjente nordmenn som er blitt rike i en fei ved å investere i kryptovaluta. Ikke la deg lure! Svindlere lager falske annonser, artikler og nettsteder for å forsøke å lure deg som kunde til å investere i kryptovaluta.

Vær varsom

Det kan kanskje virke tillitvekkende å lese om kjente personer som står frem, men når en engelsktalende «investeringsrådgiver» ringer og ber om tilgang til kortinformasjon og datamaskin må du være varsom.

Svindelen starter med at du kommer over en spennende annonse på nett som lover rask avkastning i kryptovaluta. Gjerne støttet av historier om andre som har blitt rike. Når du går inn på annonsen og starter dialogen, tar svindlerne kontakt på e-post og telefon.

Ønsker å etablere tillitsforhold

De prøver å etablere et tillitsforhold til deg før de ber om tilganger til brukernavn, passord og datamaskin. Svindlerne bruker mye tid på å overtale og lure ut informasjon. Navn på personer og selskaper varierer, men en fellesnevner er at de ønsker å få deg til å oppgi påloggingsdetaljer eller kortdetaljer.

Noen vil også ha deg til å leste ned programvare slik at de kan fjernstyre datamaskinen din.

Du tror kanskje at betalingene er små og går til kryptovaluta-selskap, men i praksis er de store og går til helt andre mottakere enn det du tror. Det beste du kan gjøre er å ikke besvare telefon eller henvendelser. Er du usikker kan banken alltid bistå med generelle tips og råd om nettbruk og kjente svindelformer.

Hva bør du være obs på?

Som alltid er det slik at det som høres for godt ut til å være sant, som oftest også er nettopp det. Prat med banken om du er usikker. Påloggingsinformasjon er personlig og skal aldri deles med andre, hverken familie, venner eller personer som ringer fra utenlandske numre.

Har du mistanke om at kortinformasjon eller påloggingsdetaljer som brukernavn, passord eller koder er på avveie – kontakt banken umiddelbart og sperr tilganger.

Spør oss gjerne en gang for mye enn en gang for lite.