Svindel: Vær obs på falsk e-post fra Skatteetaten

Utbetalingen av årets skattepenger er nettopp i gang. Det samme er et nytt svindelforsøk hvor svindlerne utgir seg for å være Skatteetaten i et forsøk på å få fatt i din innloggingsinformasjon.

Har du vært uoppmerksom?

  1. Kontakt banken din eller kortselskapet dersom du har oppgitt personlig informasjon om deg eller dine kort, kontoer eller påloggingsinformasjon.
  2. Bytt passord! Også der på de andre nettsider hvor du benytter samme passord.
  3. Kjør et virussøk dersom du har åpnet et mistenksomt vedlegg.

E-posten som sendes ut i disse dager er svært troverdig, både i utseende og ordlyd, men det er grunn til å være på vakt. Dette er et svindelforsøk – såkalt phishing, hvor svindlere forsøker å få deg til å trykke på en lenke hvor du skal oppgi sensitiv informasjon som kan bli brukt til identitetstyveri og svindel.

Refunderingsbeløp

I e-posten blir du bedt om å fylle ut et skjema for å få utbetalt et refunderingsbeløp. Skatteetaten er oppført som avsender.

Skatteetaten vil aldri be om sensitiv dokumentasjon, kredittkortinformasjon eller kontonummer via e-post.

Har du gitt fra deg sensitive opplysninger som passkopi eller kort- og kodeopplysninger som ble etterspurt fra en svindel-e-post, sperr det så raskt som mulig.

Ikke oppgi noe av informasjonen de ber om, eller svar på e-posten. Trykk ikke på noen lenker eller vedlegg.

Les også: Microsoft-svindlere på ferde

Noen tips

  • Vær oppmerksom på avsender. Hvem er det?
  • Vær oppmerksom på url-en som viser seg i nettleseren når du klikker deg inn via en lenke. Ofte vil den avsløre at avsenderen ikke er den som den utgir seg for å være.
  • Verken vi eller andre aktører, som for eksempel Skatteetaten, vil be deg om sensitiv informasjon, som kopi av pass, førerkort eller kontonummer per e-post.
  • All elektronisk dialog med Skatteetaten om skatteoppgjøret eller lignende gjør du innlogget i Altinn.
  • Ikke trykk på ukjente lenker du får tilsendt i e-post eller sms, og oppgi for all del ikke den informasjonen du blir bedt om å oppgi hvis du først har klikket deg videre.
  • Meld fra hvis du tror du har blitt svindlet!