Same procedure as every year?

Vi har nok en gang ledd av "Grevinnen og hovmesteren". Men er du selv en som alltid gjør ting på samme måte?

Om bloggen

I bloggen vår, Sunt bankvett, vil vi presentere aktuelle saker som er nyttig for din økonomiske hverdag. Enten du driver landbruk eller om du er personkunde, vil du finne innlegg om blant annet sparing, lån, forsikring, banktjenester og sikkerhet.

Det er en trygghet i det kjente. Rutiner er med på å skape sikkerhet fordi vi har erfart at det har fungert tidligere. Men som hovmesteren har vi også mulighet for å snuble selv om vi gjør det samme om igjen år etter år. Og vi blir like overrasket hver gang.

Men det kan ha sine fordeler å forsøke og gjøre gamle ting på en ny måte. Da utfordrer du deg selv, tenker ut en ny løsning, og har muligheten til å vurdere om det innebærer en forbedring.

Gi hjernen en utfordring

Poenget er at ved å gjøre nye ting holder vi hjernen i trim. Eller du kan gjøre de samme tingene, men på en annen måte. Det handler om å se litt annerledes på det du arbeider med. Kanskje fra en ny synsvinkel.

– Hvis du bare to ganger hver dag gjør noe helt annet enn det du pleier, så er det sunt for hjernen din. Jeg sier ikke at du skal løse sudoku ti minutter hver dag, for selv om du sikkert blir kjempegod til det, så vil også det fort bli en vane hvor du bruker den samme delen av hjernen.

Det er den danske hjerneforskeren Troels Wesenberg Kjær som sier dette i et intervju med danske DR. Han peker på at vi bør ha et større fokus på å holde hjernen vår i form, ikke bare resten av kroppen.

Hva kan du gjøre bedre i 2019?

Et nytt år gir oss anledning til en liten årsvurdering. 2018 ble for mange et utfordrende år. Hva har du lært av det? Er det noe du kan gjøre annerledes for å være bedre rustet når uforutsette ting skjer?

Du har sikkert innarbeidet rutiner for innkjøp av såkorn, klargjøring av maskiner og vurdering av sprøytetidspunkt. Eller skal vi si vaner? For hvor gjennomtenkt er det du gjør av handlinger. Gjør du det av gammel vane eller har du en god begrunnelse? Det kan være på tide at du spør en kollega som gjør det annerledes om hvorfor hun gjør det slik.

Også kontorarbeid kan forbedres

For mange bønder er kontorarbeid den minst inspirerende delen av jobben. Bruk årsskiftet nå til å tenke gjennom hva du kan forbedre av kontorrutiner. Det innebærer at du må forandre på noe av det du i dag gjør. Forbedring kan ikke skje uten forandring.

Men forbedring betyr nødvendigvis ikke at du skal bruke mer tid på kontoret. Erfaring viser at faste tidspunkt for arbeidsoppgaver uten at det går for lang tid mellom hver gang, fører til bedre resultat og mindre bruk av tid. Årsaken er at det er lettere å gjennomføre når papirer og oppgaver ikke har hopet seg opp. I tillegg er det lettere når du har friskt i minne hvordan du gjorde det sist gang.