Lange vurderinger bak salg av kvoten

Etter mange års grubling bestemte bonden seg for å selge melkekvoten. Pengene ble brukt til å styrke gården videre.

Få landbruksnyheter rett i innboksen

Nå kan du få et nyhetsbrev med våre viktigste landbruksnyheter rett i innboksen. 

Meld deg på nyhetsbrevet her

I forrige blogginnlegg fokuserte jeg på bønder som slutter å være bønder, men som fortsetter å tjene penger på melkekvoten sin. I dag skal jeg vise til en historie som gir et annet perspektiv.

Behov for investering og mye jobb

I Os i Østerdalen har Kari Marit Aasbø drevet melkeproduksjon i mange år. Kvoten er ikke mer enn 68 tonn og båsfjøset er slitent. Naturlig nok var det et stort behov for nyinvestering hvis hun skulle fortsette.

Til Norsk Landbruk forteller hun hvordan hun måtte stille seg spørsmålet om hva hun egentlig ville med gården og framtida. Som deltidsarbeider i turnus og mann med full jobb på utsiden, blir det det mye jobb med et gammelt fjøs.

Vanskelig valg

Kari Marit var gjennom et par runder med fjøstegninger og planer om utvidelse. Hun hadde ikke noe ønske om å bli større. Til slutt tok hun avgjørelsen om å slutte med melkeproduksjon.

– Det var en veldig høy terskel for meg å gi opp melka. I ett halvt års tid orket jeg ikke snakke med noen utenfor familien om dette, for da kom tårene. Likevel kom jeg fram til at vi satt igjen med for mye arbeid og for lite inntekt, sett i forhold til hvor bundet vi var, forteller hun til Norsk Landbruk.

Hun ble rådet av flere til å leie ut kvoten. Takket være en rådgiver fra Tine måtte hun ta standpunkt til spørsmålet om hvorfor hun skulle beholde kvoten. Ville hun egentlig noen gang starte opp igjen?

Kvotesalg reinvesteres i gården

Noe av kvoten har hun solgt rimelig til noen unge bønder i bygda. Resten har hun solgt til andre produsenter i bygda til ordinær pris. Hun slutter ikke som bonde med bygger om fjøset til ammeku.

– I mitt tilfelle har hver eneste krone fra salget gått til ombygging av ammekufjøset og vi har bidratt til både sysselsetting og omsetning av varer både lokalt og nasjonalt, sier Kari Marit Aasbø til Norsk Landbruk.

Hun peker likevel på at salg av melkekvoter har væt en måte å få små produsenter til å gi seg. Da må det også være rettferdig at man sitter igjen med noe gevinst. Hva man så bruker pengene på er opp til den enkelte.