Hopp direkte til innhold

Kom i gang med aksjesparekontoen

Har du opprettet en aksjesparekonto? Da er du godt i gang, men husk at du selv må flytte beholdning og spareavtaler til aksjesparekontoen. Vi viser deg hvordan.

Overgangsregelen

Myndighetene har vedtatt en overgangsregel som skal gjøre at alle som eier aksjer og aksjefond skal kunne flytte eksisterende beholdning over til ASK-kontoen uten å måtte realisere en gevinst.

Inntil nylig skulle overgangsregelen vare ut 2018 før den ble lukket. Nå har myndighetene imidlertid besluttet å utvide til utgangen av 2019.

Ok, så har du opprettet aksjesparekonto (ASK), men hva nå? Helt i mål er du ikke før du har flyttet beholdning og spareavtaler til kontoen.

Slik flytter du beholdning og spareavtaler til aksjesparekonto

Logg inn til VPS investortjenester ved å trykke på Fond-knappen som du også finner på logg inn-siden.

Logg inn: Fond

Du kan bruke BankID eller BankID på mobil hvis du ikke husker brukerID og passord hos VPS.

På forsiden til investortjenestene får du oversikt over din beholdning. Du finner Aksjesparekonto i toppmenyen.

Skjermbilde: beholdning aksjesparekonto

Hvis du vil finne nummeret til din aksjesparekonto, finner du det under konti og rettigheter i vinduet som kommer opp hvis du klikker på navnet ditt oppe i høyre hjørne.

Skjermbilde: konti og rettigheter

Flytt beholdning

Velg aksjesparekonto i toppmenyen på forsiden, og velg så overfør. I vinduet som kommer opp klikker du flytt, og bekrefter så flytting av beholdning fra de ulike fondene til din aksjesparekonto.

Skjermbilde: flytt beholdning

Opprett spareavtaler – og husk å slette de gamle

Spareavtalene dine flytter seg ikke over til ASK automatisk, det må opprettes nye. Når disse spareavtalene har kommet i gang, må du huske å slette dine gamle spareavtaler hvis du vil unngå dobbel sparing.

Velg fondshandel i toppmenyen, og går videre til spareavtale

Skjermbilde: slett gamle spareavtaler

Velg deretter hvilket fond du vil spare i. Velg din ASK som VPS-konto, hvilken bankkonto trekket skal gå fra, og hvilke måneder du vil spare.

Skjermbilde: etablering av spareavtale

Klikk deg så videre til lag AvtaleGiro og signer den med BankID.
Etter dette tar det to dager før den nye spareavtalen blir aktivert i nettbanken, og det er også 14 dagers frist før avtalgiroavtalen trer i kraft. Du bør derfor gjøre dette senest to uker før neste trekk skal gå.

Skjermbilde: etablering av AvtaleGiro

Når den nye spareavtalen er bekreftet aktiv, må du huske å slette din gamle spareavtale i nettbanken hvis du vil unngå å trekkes dobbelt.