Hopp direkte til innhold

Hvordan vil du bruke skattepengene?

Årets skatteoppgjør er kun få uker unna. De aller fleste får tilbake penger på skatten. Vi har tatt en titt på nordmenns planer for skattepengene.

I samarbeid med analyseinstituttet YouGov har vi gjennomført en undersøkelse av nordmenns planer for årets skattepenger. I følge undersøkelsen har nær 90 prosent sjekket skatteoppgjøret for 2017. Av disse får 8 av 10 igjen penger på skatten, mens 2 av 10 får restskatt.

Betales ut fra 27. juni

De første skattepengene utbetales 27. juni. Pengene dukker opp i samme periode som de fleste allerede har ekstra velfylt beholdning med feriepenger på konto. Fristelsene er mange, og pengene brenner i lomma. Nå gjelder det å holde hodet kaldt.

– Det er fort gjort å gi etter for fristelser når skattepenger og feriepenger i løpet av noen få sommeruker gjør kontoen ekstra velfylt. Det gjelder å ha en plan for å disponere disse pengene på en god måte, sier Lars Johannessen, som er leder for personmarked i Landkreditt.

Fem råd til deg som får igjen penger på skatten

  1. Før pengene kommer inn på konto – bruk litt tid på å tenke på hvordan du skal disponere ekstra penger.
  2. Betal gjeld – konsentrer deg om å betale den dyre gjelden først, som kredittkort og forbrukslån. Det krever hard disiplin, men det er verdt det!
  3. Bygg opp en buffer – med penger på sparekonto vil du alltid ligge i forkant. Vi anbefaler at du til enhver tid har to til tre månedslønner oppspart.
  4. Har du kontroll på punkt 2 og 3? Vurder å opprette en spareavtale. Sett av et fast beløp per måned. Tenk langsiktig, og vurder gjerne fondssparing! Kontakt banken din dersom du er usikker.
  5. Kos deg på ferie – med måte.

Vil betale ned på gjeld

Undersøkelsen viser at 22 prosent av de som har penger til gode, planlegger å bruke pengene til å betale ned på boliglån, kredittkortgjeld eller annen gjeld.

– Det er mye sparing i å betale ned på gjeld, så dette viser sunn fornuft. Prioriter gjerne den dyreste gjelda først, lyder Johannessens råd.

Størst andel som skal bruke pengene til å nedbetale gjeld finner vi i aldersgruppen mellom 30 og 39 år. 1 av 3 blant de spurte i denne aldersgruppen vil benytte skattepengene til å betale ned på gjeld.

Andelen som skal benytte skattepenger til gode til å betale ned på gjeld, synker naturlig nok med alderen. I aldersgruppen fra 60 år og oppover er det 14 prosent av de som får igjen penger som skal benytte disse til å kvitte seg med gjeld. 

En buffer er god å ha

Hele 36 prosent av de spurte planlegger å sette pengene på sparekonto, mens 24 prosent vil bruke dem på ferie.
– Det er gledelig å se at så mange planlegger å spare pengene. Det viktigste er å unngå at alt går til kortsiktig forbruk og sørge for å sette av en sum til en bufferkonto. Ha gjerne to til tre månedslønner sparekontoen til enhver tid ­ — det kan være godt å ha på en regnværsdag.

Johannessen råder alle til å legge en plan for både kortsiktig og langsiktig sparing, hvor den kortsiktige sparingen er en buffer til uforutsette utgifter, mens den langsiktige sparingen er til større formål.

– Er du komfortabel med ditt gjeldsnivå, og har bufferkonto på plass, så bør du tenke på din langsiktige sparing og komme i gang med å spare til pensjon, sier Johannessen avslutningsvis.