Grundig vårsjekk gir trygg bobil-ferie

Rekordmange norske familier har investert i feriehjem på hjul. En vårsjekk før sesongen starter kan forhindre uhell og funksjonsfeil, råder bransjeeksperter i Landbruksforsikring.

Rabatt på forsikring

I samarbeid med Landbruksforsikring tilbyr vi svært gode forsikringer på opptil 23 % rabatt. Vi er spesialisert på landbruk, men tilbyr forsikringer til alle.

Les mer om forsikring

Camping på hjul har blitt stadig mer populært de senere årene, og antall bobiler på norske skilt har passert 50 000.

– En bobil koster mange hundre tusen kroner, og ikke sjelden passerer prisen en million. Det er viktig å ta godt vare på så store verdier, blant annet ved å sørge for jevnlig verkstedettersyn. Det gir også det beste grunnlaget for at ferien skal bli trygg og sikker, sier Bjørn Araldsen, produktsjef i Landbruksforsikring.

Selskapet har en egen forsikring for bobiler, med dekninger som kan tilpasses den enkelte eiers situasjon og behov.

Unngå sommer-rushet

Bobilene er høyere, bredere og har lenger akselavstand enn vanlige personbiler. For å håndtere dem, trengs utstyr som vanlige bilverksteder sjelden har.

Forhandlerkjeden Ferda, som har flere, egne spesialverksteder for bobiler, råder eiere til å være tidlig ute med å bestille årets service for å unngå kø.

– Økt bestand har ført til økt etterspørsel også etter service, så det er lurt å bestille sommerservicen nå, sier Lars Erik Olsen, verkstedleder i Ferda.

Trenger årlig service

De vanlige serviceintervallene for personbiler passer ikke for bobiler, ifølge Olsen.

Årsaken er at kjøremønsteret gjerne er helt annerledes.

– De fleste bobiler har lang kjørelengde i løpet av kort tid, og står i ro store deler av året. De trenger som regel oljeskift og bremsesjekk hvert år i forkant av sesongen. For øvrig anbefaler vi vanligvis henholdsvis stor og liten service annet hvert år, sier Olsen.

Sjekk gassanlegget

I tillegg til motor og drivverk trenger også innredningen en sjekk med jevne mellomrom.

Ferda anbefaler at gassanlegget gås over foran hver sesong, med trykktest og ettersyn av slanger og toppventil. Også en fukttest og sjekk av varmeanlegget hører med til det årlige vedlikeholdet.