Fortsatt fart i spareavtalene

I fjor ble det opprettet 34.000 nye spareavtaler i Norge, mot 25.000 året før.

Disse sparer mest

  • Gjennomsnittlig månedlig sparebeløp øker med aldersgruppene. Det er aldersgruppen (15-24 år) som har økt det månedlige sparebeløpet mest det siste året, fra 481 kroner til 510 kroner fra årsslutt 2016 til årsslutt 2017.
  • Den eldste aldersgruppen (60+) sparer mest per måned, med et snitt på 1226 kroner
  • Ved årsskiftet var 21 prosent av alle spareavtaler flyttet inn på en aksjesparekonto. Aksjesparekonto ble lansert høsten 2017.
  • Menn har både flere spareavtaler enn kvinner og de sparer mer hver måned. Menn sparer i snitt 228 kroner mer enn kvinnene hver måned.

 

I følge den årlige spareavtaleundersøkelsen til Verdipapirfondenes forening (VFF), har nordmenn nå nær 853.000 spareavtaler i aksje- og kombinasjonsfond. Dette betyr en økning på omtrent 34.000 fra 2016.

Den gjennomsnittlige sparebeløpet økte samtidig med 18 kroner i snitt, til 914 kroner.

– Fast månedlig sparing i aksje– og kombinasjonsfond er etter vår mening den absolutt anbefalte metoden for langsiktig sparing for folk flest. Det er derfor gledelig å se at stadig flere nordmenn ser fordelene ved dette, sier Bernt S. Zakariassen (bildet), administrerende direktør i Verdipapirfondenes forening.

Spår fortsatt vekst med aksjesparekonto

Aksjesparekontoen ble lansert høsten 2017. Ved årsskiftet gikk 21 prosent av spareavtalene gjennom en aksjesparekonto. Zakariassen tror veksten vil fortsette med innføringen av aksjesparekonto:

– De siste tre årene, og det siste året spesielt har opprettelsen av nye spareavtaler virkelig skutt fart. Vi tror at dette vil fortsette etter innføringen av aksjesparekonto. Aksjesparekontoen lar deg kjøpe og selge aksjer og fond uten at det utløser gevinstbeskatning underveis.

Vil du bli millionær?

Hvis du vil leke med tall, kan du prøve sparekalkulatoren vår.

Eksempelet her viser at ved et engangsinnskudd på 50.000 kroner og månedlig sparing på 3.000 kroner i 15 år vil gi deg en saldo på i underkant av 1 million kroner. Regnestykket forutsetter en årlig avkastning på fond på 6 prosent.

Les om våre fond

Start spareavtale, du også

Har du spørsmål om spareavtaler?

Ta gjerne kontakt med våre sparerådgivere på telefon 23 00 08 00, eller send oss en melding via vårt kontaktskjema.

En spareavtale i aksjefond er lønnsomt, enkelt og trygt. Sparer du jevnt og trutt, kan det bli store summer over tid. Om du setter opp et automatisk trekk fra bankkontoen din hver måned, går sparingen av seg selv.

Det er enkelt å sette opp en spareavtale i aksjefond. Du bestemmer selv hvor mye du vil spare hver måned. Når avtalen først er etablert, blir beløpet automatisk trukket fra din bankkonto og du får nye andeler i fondet. Det er fullt mulig å endre det månedlige beløpet underveis i en spareavtale.

Jeg vil opprette en spareavtale.