Hopp direkte til innhold

Vi sparer for over 700 millioner kroner - hver måned

I fjor ble det opprettet 25.000 nye spareavtaler i Norge. Er fondssparing noe for deg?

Ifølge den årlige spareavtaleundersøkelsen til Verdipapirfondenes forening (VFF) har nordmenn nå 800.000 spareavtaler i aksje – og kombinasjonsfond. 

Disse sparer mest

  • Gjennomsnittlig månedlig sparebeløp øker med aldersgruppene. Det er desidert flest spareavtaler i aldersgruppen 40-59 år. 
  • Menn tegner hver måned aksje– og kombinasjonsfond for 453 millioner kroner gjennom spareavtaler, mens kvinner står for 262 millioner kroner per måned.
  • Menn sparer i snitt 231 kroner mer enn kvinnene hver måned, og de står for 63 prosent av nordmenns totale tegning gjennom spareavtaler, mot kvinners 37 prosent.

Kilde: Verdipapirfondenes forening 

Samtidig viser undersøkelsen at Kari og Ola Nordmann sparer mer. Det gjennomsnittlige månedlige sparebeløpet økte til 896 kroner.

– Vi mener en fast månedlig spareavtale i aksje– og kombinasjonsfond er den absolutt beste formen for langsiktig sparing, uttaler Bernt S. Zakariassen, administrerende direktør i Verdipapirfondenes forening (VFF).

Han påpeker at ved å spare litt hver måned, uavhengig av om aksjemarkedet går opp eller ned, reduserer du risikoen for å investere på «feil» tidspunkt.

- På denne måten vil du også sannsynligvis få høyere gjennomsnittlig avkastning enn om du prøver å «time» investeringene. Om du setter opp et fast automatisk trekk fra bankkontoen din hver måned, går sparingen av seg selv, mens du kan gjøre andre ting.

Spare eller tippe lotto?

Ingen penger å spare, sier du? I følge Norsk Tipping spiller hele 70 prosent av befolkningen over 18 år på pengespill én eller flere ganger i året. Alle er vel enige om at sjansen for å vinne i lotto er liten, men det skremmer ikke bort de som tipper.

I gjennomsnitt spilte hver nordmann for 7.146 kroner i 2015, viser tall fra Lotteri – og stiftelsestilsynet. 

Tør du bare å satse på lotto?

Vil du bli millionær?

Hvis du vil leke litt med tall, kan du prøve sparekalkulatoren vår. 

Har du spørsmål om spareavtaler?

Ta gjerne kontakt med våre sparerådgivere på telefon 23 00 08 00, eller send oss en melding via vårt kontaktskjema.

Eksempelet her viser at ved et engangsinnskudd på 20.000 kroner og månedlig sparing på 3.000 kroner i 15 år vil gi deg en saldo på rett over 1 million kroner. Regnestykket forutsetter en årlig avkastning på fond på 7 prosent.

Les om våre fond

Start spareavtale, du også

En spareavtale i aksjefond er lønnsomt, enkelt og trygt. Sparer du jevnt og trutt, kan det bli store summer over tid. Om du setter opp et automatisk trekk fra bankkontoen din hver måned, går sparingen av seg selv. 

Det er enkelt å sette opp en spareavtale i aksjefond. Du bestemmer selv hvor mye du vil spare hver måned. Når avtalen først er etablert, blir beløpet automatisk trukket fra din bankkonto og du får nye andeler i fondet. Det er fullt mulig å endre det månedlige beløpet underveis i en spareavtale.

Jeg vil opprette en spareavtale