Hopp direkte til innhold

Tid for å sjekke røykvarslerne

Det er ikke tilfeldig at 1. desember er gjort til Røykvarslerens dag». Julemåneden er statistisk sett en svært brannfarlig periode, påpeker eksperter i Landbruksforsikring.

Følg bloggen vår

Hold deg oppdatert på det som rører seg innen finans og landbruk. Vi kaller det sunt bankvett!

Les bloggen her

– Svært mange lever i hjem uten fungerende brannvarsling. Undersøkelser tyder på at en halv million nordmenn går til sengs hver kveld i boliger der røykvarslerne ikke virker, sier Bjørn Araldsen, produktsjef i Landbruksforsikring.

Alle er pålagt å ha slikt sikkerhetsutstyr, og at det virker som det skal. Likevel er det en god del som slurver, og batteribytte er det veldig mange som glemmer helt.

Falsk trygghet

– Resultatet er at mange dessverre lever med en falsk trygghet. For å gjøre det lettere å etablere en god rutine har vi i Norge gjort 1. desember til «Røykvarslerens dag». Da er det lurt å gjøre det til vane å teste varslerne, så du hører at de piper som de skal, og bytte batteriet.

Å følge en slik rutine ved inngangen til adventsmåneden er god timing. Jul og innekos gir dessverre utslag i brannstatistikken.

Desember farlig

– Hele vinterperioden, med mye fyring og bruk av elektrisitet, fører til økt antall branner. I desember er det dessuten svært vanlig å bruke mer levende lys enn ellers, og tenne i peisen. Det er en fin tradisjon å gjøre julen lun og hyggelig, men det øker også brannfaren, sier Bjørn Araldsen.

En stor andel av de som omkommer i branner har oppholdt seg i boliger uten fungerende røykvarsler.

– Tragisk og unødvendig, mener Araldsen.

Sjekkes sjelden

En undersøkelse i regi av Norges Takseringsforbund har vist at boligenes utstyr for både brannvarsling og slokking blir sjekket for sjelden.

Syv av ti sjekker én gang i året eller sjeldnere. Én av ti oppgir at de aldri gjør det. Bare ni prosent sjekker slikt utstyr hver tredje måned eller oftere.

– Rådet fra fagmiljøene er å sjekke slokkeapparatet fire ganger årlig, og røykvarslerne hver måned. Batteriet i varsleren bør byttes én gang i året. Hvis det er en stund siden sist, kan det være en god regel å gjøre det på «Røykvarslerens dag», sier Bjørn Araldsen i Landbruksforsikring.

Noen tips for bedre brannsikkerhet:

• Bytt batteri i røykvarslerne årlig
• Lag en rutine for jevnlig sjekk av slukke- og varslingsutstyr
• Test jordfeilbryteren i sikringsskapet fra tid til annen
• Se etter svimerker i støpsler, kontakter og elektrisk utstyr årlig