Spare penger? Slik får du bedre rente

Det krever svært lite tid og innsats å bytte bank eller banktjenester, som for eksempel sparekonto.

En undersøkelse utført av TNS Gallup viser at to av fem nordmenn anslår at de har fått en årlig besparelse på over 5000 kroner ved å flytte eller reforhandle banktjenester.

1. Flytt sparepengene

SmartSpar

Spar penger hver gang du bruker kortet. Smart sparing, uten at du merker det!

Dra kortet - spar penger

Visste du at det er mulig å opprette sparekonto i en annen bank, uten å bytte hovedbank? Med BankID kan du enkelt flytte sparekontoen over til en annen bank, samtidig som du beholder lån, forsikringer og brukskonto i din gamle bank.

- Du beholder ditt gamle BankID-passord og det er ikke behov for å lære seg noe nytt. BankID kan brukes til hele prosessen og selvbetjening i nettbanken fungerer fint, opplyser Lars Johannessen, banksjef for personmarked i Landkreditt Bank.

2. Ta banken opp til ny vurdering

Sitter du med betydelige innskudd og mistenker at du går glipp av de beste betingelsene? Da har du kanskje vært trofast mot banken din for lenge. For svært mange vil det lønne seg å bytte bank. Sjekk Finansportalen.no, som er en tjeneste fra Forbrukerrådet, for å sammenligne banktilbud innen spareavtaler, lån og forsikring. Også til bankbytte kan du bruke din vanlige BankID.

3. Ønsker du å spare helt risikofritt?

Da bør du vurdere høyrentekonto (også kalt kapitalkonto) for å få best mulig rente. Hoper store beløp seg opp på lønnskontoen, bør midlene flyttes til en konto med høyere rente. Et tips kan være å samle alle sparepengene på kun én konto, da høy saldo som oftest vil gi bedre rente.

4. Småsparing i hverdagen

Et nyttig tips for alle som ønsker å spare mer er såkalt «småsparing». Ved å velge et fast beløp eller runde opp til nærmeste tikrone, kan du spare penger hver gang du trekker kortet.

- Et mindre beløp trekkes over til sparekonto hver gang du benytter bankkortet ditt eller ved fast overføring fra lønnskonto til sparekonto hver måned, gjerne på lønningsdagen, sier Johannessen.

Les mer om SmartSpar

5. Spar til barnas fremtid

Ønsker du å gi dine barn og/eller barnebarn en god startkapital til voksenlivet? Hvis sparing i fond ikke passer deg, bør du opprette en sparekonto til dem. Sett opp en månedlig spareavtale med et fast trekk eller ved hjelp av «småsparing».