Slik skal vi bruke skattepengene

I løpet av de neste ukene får om lag 2,5 millioner lønnstakere og pensjonister skatteoppgjøret. Dersom du er en av de som får penger igjen, har vi noen gode råd til deg.

I følge en undersøkelse gjennomført av analyseinstituttet YouGov for Landkreditt Bank, har nesten 90 prosent sjekket skatteoppgjøret sitt. Av disse får 8 av 10 igjen penger på skatten, mens 2 av 10 får restskatt. 

Er du en av de som har penger til gode vil du kanskje benytte sjansen til å ta med deg familien på en kostbar ferietur, friske opp garderoben, eller unne deg ting du ellers ikke tar deg råd til?

- Skattepengene kan være en gledelig overraskelse for mange, og mange lar seg nok friste til å unne seg noe flott når kontoen plutselig er ekstra velfylt, sier leder for personmarked i Landkreditt Bank, Lars Johannessen.

Betaler ned på gjeld

Undersøkelsen viser 16 prosent av de som har penger til gode, skal bruke pengene til å betale ned på boliglån, kredittkortgjeld eller annen gjeld. 

Størst andel som skal bruke pengene til å nedbetale gjeld finner vi hos unge familier, som befinner seg i aldersgruppen mellom 30 og 39 år. 35 prosent av de spurte i denne aldersgruppen vil benytte skattepengene til å betale ned på gjeld.

Johannessen sier at det er gledelig å se at mange har en fornuftig holdning til å få ekstra mye penger inn på kontoen i juni.

- At mange prioriterer å nedbetale gjeld er forståelig, og viser sunn fornuft.

Andelen som skal benytte skattepenger til gode til å betale ned på gjeld, synker naturlig nok med alderen. I aldersgruppen fra 60 år og oppover er det 15 prosent av de som får igjen penger som skal benytte disse til å kvitte seg med gjeld. 

5 råd til deg som får igjen på skatten

  1. Før pengene kommer inn på konto – bruk litt tid på å tenke på hvordan du skal disponere ekstra penger.
  2. Betal gjeld – konsentrer deg om å betale den dyre gjelden først, som kredittkort og forbrukslån. Det krever hard disiplin, men det er verdt det!
  3. Bygg opp en buffer – med penger på sparekonto vil du alltid ligge i forkant. Vi anbefaler at du til enhver tid har to til tre månedslønner oppspart.
  4. Har du kontroll på punkt 2 og 3? Vurder å opprette en spareavtale. Sett av et fast beløp per måned. Tenk langsiktig, og vurder gjerne fondssparing. Kontakt banken din dersom du er usikker.
  5. Kos deg på ferie – med måte.

Bygger buffer

Samtidig viser undersøkelsen at nærmere 4 av 10 av de spurte planlegger å sette pengene på sparekonto, mens nærmere 3 av 10 skal bruke pengene på ferie.

- Det er viktig å ha både et kortsiktig og langsiktig perspektiv på egen sparing. Den kortsiktige sparekontoen er fin å ha til uforutsette utgifter. Langsiktig sparing er til større formål, som drømmeferien, hytte eller båt, sier Johannessen.

Han råder uansett alle til å ha to til tre månedslønner ekstra på sparekonto til en hver tid. 

- Tenk gjennom hvordan du skal disponere disse pengene på en god måte. Ikke la alt gå til kortsiktig forbruk, men sørg for å sette av en sum til bufferen. Det kan være godt å ha på en regnværsdag.

Ta ansvar for egen sparing

Undersøkelsen viser også at tre prosent skal benytte skattepengene til fondssparing. Her er imidlertid menn i klar overvekt; bare to prosent av kvinnene vil sette pengene i fond, mens fem prosent av mennene vil sette av pengene til fondssparing. 

- Det er fortsatt store kjønnsforskjeller i sparemønsteret, og selv om stadig flere nordmenn sparer i verdipapirfond, er det fortsatt stort potensiale i å øke kunnskapen rundt dette, sier Johannessen.

I dag er det rundt 800.000 norske privatpersoner som sparer jevnlig i fond gjennom spareavtaler, og norske personkunder har ifølge Verdipapirfondenes forening totalt plassert 205 milliarder kroner i aksje-, kombinasjon –og rentefond.

- Vi nordmenn bør bli flinkere til å tenke fremover, og flere bør sette i gang med langsiktig sparing til pensjon. Mitt råd er at dersom du er komfortabel med ditt gjeldsnivå, og har bufferkonto på plass, så bør du tenke på din langsiktige sparing, sier Johannessen.

Jeg vil lese mer om sparing