Sikker lagring gir økt trygghet

De viktige dokumentene dine bør lagres digitalt, og være beskyttet mot brann eller annen skade, oppfordrer risikoeksperter i Landbruksforsikring.

Følg bloggen vår

Hold deg oppdatert på det som rører seg innen finans og landbruk. Vi kaller det sunt bankvett!

Les bloggen her

– Det er nok mange som har verdifulle papirer stående i en perm i hylla, uten noe back-up å ty til hvis permen går tapt i en brann eller blir borte under en flytting. Da tar de en helt unødvendig risiko, sier produktsjef Bjørn Araldsen i Landbruksforsikring.

Han tror mange undervurderer konsekvensene av at dokumentasjon blir borte.

– Det kan gjelde kvitteringer etter dyre kjøp, garantier for gjenstander eller utført håndverksarbeid eller papirer som dokumenterer utdanning, jobb, helse eller annet. Dette er ting som også bør lagres digitalt, sier Araldsen.

Digitalt arkiv

Han anbefaler å fotografere eller skanne slike papirer, og opprette et digitalt arkiv for dem.

– Dette arkivet kan du godt ha liggende på en PC, men da er det viktig å ta back-up, enten lagret i skyen eller på en ekstern harddisk som oppbevares et helt annet sted, for eksempel i en bankboks.

I hvert fall bør en slik back-up plasseres utenom boligen, mener Araldsen, med mindre man har et brann- og innbruddsikkert verdiskap hjemme.

Verdigjenstander

Også når det gjelder å dokumentere spesielle fysiske verdigjenstander er rådet fra Landbruksforsikring å fotografere disse, og sørge for back-up med sikker lagring.

– Dette kan i mange tilfeller gjøre forsikringsoppgjøret lettere, ved å etablere oversikt over hva som har gått tapt og fastsette verdien.

Uten verken kjøpskvitteringer, takstvurdering eller fotodokumentasjon kan det i en del tilfeller være vanskelig for et forsikringsselskap å sette riktig verdi, enten det dreier seg om sølvtøy, smykker, klærne i garderoben din, kunstgjenstander eller dyrt sportsutstyr.

Personlige minner

Følelsesmessig er gjerne tap av personlige minner i form av fotografier eller videopptak det som smerter mest når noe har blitt ødelagt i brann eller annen skadehendelse, påpeker Araldsen.

– Det gjør inntrykk å høre om slike opplevelser. Selve PC-en slikt materiale lå lagret på, kan eventuelt være dekket av forsikringen, men det unike og umistelige kan vi jo ikke bidra til å gjenopprette.

En back-up i skyen eller på ekstern harddisk med trygg oppbevaring er det eneste som gir vern også mot slike tap, råder Bjørn Araldsen.