Hopp direkte til innhold

Se opp for sleipe svindlere

Får du en e-post som tilsynelatende er fra Skatteetaten i disse dager, bør du være ekstra oppmerksom.

Svindlerne finner stadig nye måter de kan lure til seg sensitiv informasjon.

E-posten som sendes ut i disse dager er svært troverdig, både i utseende og ordlyd, men det er grunn til å være på vakt. Det pågår nemlig et svindelforsøk – såkalt phishing, hvor svindlere forsøker å få fatt i påloggingsinformasjon ved å utgi seg fra å være Skatteetaten.

Refunderingsbeløp

I e-posten blir du bedt om å fylle ut et skjema for å få utbetalt et refunderingsbeløp. Skatteetaten er oppført som avsender. I emnefeltet kan det for eksempel stå «608/LB9187767».

Dette er et såkalt phishing-forsøk, hvor hensikten er å lure til seg sensitiv dokumentasjon som kan bli brukt til identitetstyveri og svindel. Skatteetaten vil aldri be om sensitiv dokumentasjon, kredittkortinformasjon eller kontonummer via e-post.

Har du gitt fra deg sensitive opplysninger som passkopi eller kort- og kodeopplysninger som ble etterspurt fra en svindel-e-post, sperr det så raskt som mulig.

Ikke oppgi noe av informasjonen de ber om, eller svar på e-posten. Trykk ikke på noen lenker eller vedlegg.

Noen tips

  • Vær oppmerksom på avsender. Hvem er det?
  • Vær oppmerksom på url-en som viser seg i nettleseren når du klikker deg inn via en lenke. Ofte vil den avsløre at avsenderen ikke er den som den utgir seg for å være.
  • Verken vi eller andre aktører, som for eksempel Skatteetaten, vil be deg om sensitiv informasjon, som kopi av pass, førerkort eller kontonummer per e-post.
  • All elektronisk dialog med Skatteetaten om skatteoppgjøret eller lignende gjør du innlogget i Altinn.
  • Ikke trykk på ukjente lenker du får tilsendt i e-post eller sms, og oppgi for all del ikke den informasjonen du blir bedt om å oppgi hvis du først har klikket deg videre.
  • Meld fra hvis du tror du har blitt svindlet!