Hopp direkte til innhold

Nå er det agurktid

Visste du at agurk opprinnelig kommer fra India, og er den tredje mest spiste grønnsaken i Norge, etter gulrot og tomat?

Vi spiser nesten 5 kilo agurk per person i året, og nærmere 70 prosent av agurkene som omsettes her i landet er dyrket i Norge. I 2016 ble det i Norge omsatt 25.645 tonn agurk, og av dette utgjorde norsk produksjon 17.411 tonn, eller 67 prosent.

Tzatziki

  • En boks naturell yoghurt
  • En agurk
  • Hvitløk (etter smak)
  • Maldonsalt
  • Nykvernet pepper

Hell over yoghurten i et kaffefilter som plasseres i en bolle slik at vannet i yoghurten renner av.

Del agurken i to, bruk en teskje og skrap ut kjernen av agurken. Bruk et grovt rivjern og riv agurken. Bland inn to-tre solide klyper salt i den revne agurken, som du putter i et kaffefilter, og lar vannet renne av. La agurk og yoghurt stå en halvtimes tid. Press ut så mye væske som mulig av den revne agurken. Finhakk hvitløk etter smak. Ett til to fedd pleier å holde. Bland sammen yoghurt, agurk og hvitløk. Salt og pepper etter smak. Server.

Agurk kommer opprinnelig fra India, der den fortsatt vokser vilt ved foten av Himalaya. Ifølge Opplysningsrådet for frukt og grønt kjenner vi imidlertid til at den ble dyrket i Kina for over 3.000 år siden. Hit til landet kom den på 1600-tallet.

Lite energi

Agurk består hovedsakelig av vann, og energiinnholdet er derfor svært lavt.

- Agurk har et svært lavt energi- og fettinnhold. Men, samtidig inneholder agurken både A- og C-vitamin, i tillegg til kalsium og jern. Til sammenligning inneholder én peanøtt like mange kalorier som en kilometer med agurk, forteller Arve Gladheim i Gartnerhallen.

Agurktiden

På denne tid kjenner vi også igjen agurken fra nyhetsbildet. Begrepet agurktid benyttes i forbindelse med avisers magrere innhold om sommeren. Tidligere ble ferievikarene sendt ut på torgene for å sjekke de skiftende grønnsaksprisene. Agurktiden varer fra omkring midten av juni til slutten av august.

Tilsvarende sesonger finnes i flere andre land; i den engelsktalende verden kalles det «silly season», mens tyskerne benytter Sommerloch (sommerhullet).

Krokete agurker i EU

Agurken har også vært gjenstand for sterk reguleringsiver. I 1988 ble det såkalte Agurkdirektivet vedtatt som en del av EUs felles landbrukslovgivning. Det regulerte blant annet at en agurk ikke skulle krumme mer enn én centimeter per ti centimeter. Etter sterk kritikk og latterliggjøring ble imidlertid direktivet med forbud om salg av krokete agurker og andre «stygge» grønnsaker opphevet i 2010.

Kilde: SNL.no, Frukt.no, Gartnerhallen.