Konfirmasjon

Tenk langsiktig dersom du skal gi en pengegave. Det finnes gode alternativer.

Det er snart høytid for konfirmasjoner, og for mange konfirmanter er det nok gavene som tar mye oppmerksomhet. Undersøkelser viser at penger står øverst på ønskelisten til ungdommene, men det finnes bedre langsiktige alternativer. 

- 15-åringer har gjerne mye de kunne tenke seg å bruke konfirmasjonspengene til her og nå. Derfor er det lett å forstå at penger ofte står høyt på ønskelisten hos konfirmantene, sier leder for personmarked i Landkreditt Bank, Lars Johannessen.

Sunt bankvett

Hold deg oppdatert på det som rører seg innen finans og landbruk.

Se siste nytt

Tenk langsiktig 

Han anbefaler å heller sørge for at pengegaven går til langsiktig sparing ved å gi den i form av fondsandeler.

- De som gir pengegaver har nok ofte et annet syn enn konfirmantene på hvor tilgjengelig pengene skal være på kort sikt, og hva de skal kunne brukes til. Det kan derfor høres litt kjedelig ut, men dette er jo en gave som konfirmanten vil få stor bruk for i fremtiden, påpeker han.

Fond som konfirmasjonsgave er mer langsiktig enn kontanter. I aksjefond er anbefalt spareperiode minst fem år.

- Foreldre, besteforeldre, tanter og faddere tenker gjerne at konfirmasjonsgaven skal være med på å sikre et godt økonomisk grunnlag for konfirmantens fremtid, sier Johannessen.

Han forklarer at når kunder kontakter banken om fondsandeler som konfirmasjonsgave, ser de for seg at pengene skal bidra til spesifikke formål, som for eksempel fremtidig kjøp av bil eller bolig.
Det at konfirmanten trenger godkjennelse fra foreldre/verge for å kunne ta ut pengegaven frem til fylte 18 år, bidrar til å sikre en viss langsiktighet.

Pengene kan vokse raskere

En gave i form av andeler i et aksjefond, gir mulighet for at pengene kan vokse raskere. Aksjemarkedet svinger, men over tid gir det generelt en høyere forventet avkastning enn banksparing.

- Det ligger mye læring i det å følge med på hvordan verdiutviklingen er på pengene konfirmanten fikk til konfirmasjonen. Kanskje motiverer det til at fondsandeler er på ønskelisten også ved senere anledninger, sier Johannessen. 

Blanketter

Blanketter. Ikon.

Her finner du blanketter for bl.a. spareavtale, fond som gave og bytte av fond.

Skjemaer og blanketter

Etabler gode sparevaner 

Han oppfordrer samtidig foreldrene til å prate med konfirmanten om penger og økonomisk planlegging i forkant av konfirmasjonen. Pengegavene til konfirmasjonen kan by på en god anledning til å etablere gode sparevaner.

Gi fond som gave

Engangsbeløp eller spareavtale

Når du gir fond i gave, kan du velge å gjøre et engangskjøp av fondsandeler til den summen du har bestemt deg for å gi, eller du kan gi konfirmanten en spareavtale med et fast månedlig beløp i en avtalt periode. Minste tegningsbeløp i Landkredittfondene er 300 kroner.