Gi bilen en sommersjekk

Før du legger ut på lang ferietur med tung last er det smart å gi bilen en ekstra sjekk, oppfordrer Landbruksforsikring.

– Kontroll av viktige punkter som olje, kjølevæske, dekk, bremser og batteri bør være en fast rutine før bilferien starter, sier produktsjef Bjørn Araldsen i Landbruksforsikring.

Dermed reduseres risikoen for trøbbel og kjedelige forsinkelser underveis.

Lett å glemme

Følg bloggen vår

Hold deg oppdatert på det som rører seg innen finans og landbruk. Vi kaller det sunt bankvett!

Les bloggen her

Nylig var Autobransjens Leverandørforening (ABL) ute med en påpekning av at lange service-intervaller lett kan bli en sovepute for mange, ved at oppmerksomheten rundt bilens løpende helsetilstand svekkes.

Resultatet kan ifølge ABL bli økt slitasje, kostbare skader og i noen tilfeller plutselig stans med behov for akutt veihjelp.

– Dette er et viktig poeng, og mange ubehageligheter kunne nok vært unngått hvis flere hadde svingt innom verkstedet for en sommerklargjøring på forhånd, sier Bjørn Araldsen.

Olje og dekk

Hvis behovet for å bytte ut gammel motorolje og slitte dekk uansett er nært forestående, anbefaler han å gjøre det i forkant av ferien istedenfor å vente til etterpå.

– Fersk olje gjør bilen bedre rustet for ekstra belastninger. Skikkelige dekk gir sikrere kjøring.

Mange bilister opplever også startvansker i løpet av sommeren. Araldsens råd er å sjekke batteriet før ferien starter og sørge for at det er fulladet, gjerne også ha med en kompakt batterilader i bagasjen.

Gjelder også el-biler

Jevnlig vedlikehold er nødvendig for alle typer biler, uavhengig av motorteknologi. Dette omfatter også el-biler, selv om selve sjekklisten for disse kan se litt annerledes ut.

Ikke minst er det viktig med jevnlig bremseservice, understreker Bjørn Araldsen i Landbruksforsikring.

– Bremsene på el-biler brukes mindre og annerledes enn på andre biler. For å unngå at de setter seg fast og kanskje begynner å ruste, trenger de en årlig service. Smøring og rengjøring er viktig, og hvis det er lenge siden sist kan det gjerne gjøres før ferieturen.