«Det er veldig mye bonden selv kan gjøre for å minimere risikoen»

Systematisk arbeid med sikkerhet og trygge rutiner er en god investering i gårdens lønnsomhet.

Følg bloggen vår

Hold deg oppdatert på det som rører seg innen finans og landbruk. Vi kaller det sunt bankvett!

Les bloggen her

– Det er veldig mye bonden selv kan gjøre for å minimere risikoen for skader, ulykker, brann og dyresmitte. Slike hendelser gir ofte driftsavbrudd, og kan gi hele gårdsdriften et langvarig tilbakeslag, sier Aksel Fiskaa, rådgiver i Landbruksforsikring.

Landbruksforsikring er opptatt av å øke bevisstheten rundt sikkerhet på norske bruk. Rådgiveren har selv lang fartstid fra landbruket, og vet hvor skoen trykker i en hektisk arbeidshverdag.

– Vi vil gjerne bidra til å sikre bonden mot uønskede hendelser. Da handler det både om utstyr, systemer og en forsvarlig og fornuftig flyt på alle nivåer. Slike temaer bringes ofte på bane når vi er på gårdsbesøk og gjennomgår forsikringsbehovene. Høy bevissthet gir også gode forsikringsvilkår.

Trygt for hele familien

Blant kundene han jevnlig har kontakt med, er Lars Dyre Nærland på Nærbø i Rogaland. Han produserer årlig 350 tonn melk i kvote, har et 40-talls slakteokser, 30 sauer og 400 mål dyrket jord. Siden han og kona Silje overtok gården i 2012 har de unngått store, uønskede hendelser.

– God sikkerhet er en forutsetning for å kunne jobbe og leve på gården. Her skal det være trygt for hele familien, fastslår Lars Dyre Nærland.

Sammen med Aksel Fiskaa går han gjennom en rekke risikoområder, fra smittesluser og dyrehelse til brannvarsling og HMS-rutiner.

En farlig arbeidsplass 

– Dette er en farlig arbeidsplass, med tunge maskiner, store dyr og høyt tidspress. Vi prøver å ha fokus på sikkerhet, og er for eksempel alltid to når vi håndterer store dyr. Man lærer med årene, sier Nærland.

Gården har elektrisk brannvarslingsanlegg, treårig el-sjekk og Kvalitetssystem i landbruket (KSL) på plass i driften. I et nybygg under planlegging er det lagt opp til et rent skille mellom avdelingene.

– Verden kommer nærmere. Smittepresset øker. Derfor råder vi kundene våre til å sørge for optimale rutiner for å redusere faren for spredning av sykdom i produksjonen, samt en husdyrforsikring. Også besetningen bør være godt dekket mot tap og driftsavbrudd, sier Aksel Fiskaa i Landbruksforsikring.