Hopp direkte til innhold

Danske bønder bygger igjen

Det er en markert økning i søknader om nye byggeprosjekter, men bankene hadde foretrukket at de danske bøndene betalte ned på gjelden i gode tider.

Danske bønder har sendt inn 22 prosent flere søknader om å bygge nytt eller utvide virksomheten sin i år. En produsent av betongspalter har de senere årene måtte redusere virksomheten. Nå har de ventetid på flere måneder som følge av økt etterspørsel.

– Vi merker en klar stigende interesse for nye investeringer. Hvis utviklingen fortsetter, kan byggevirksomheten i landbruket komme opp på samme nivå som i 2008, før finanskrisen satte en stopper for stort sett alle byggeaktiviteter, sier miljø- og virksomhetsrådgiver Carsten Aarup, i Agri Nord til Landbrugsavisen.

Interessert i landbruk?

Hver uke legger vi ut rykende ferske landbruksartikler i bloggen vår.

Følg bloggen vår her

Planlegging holder kostnaden nede

God planlegging er nødvendig for å holde kostnadene nede. Agri Nord tilbyr sine kunder et innledende møte med tre eksperter som gir bonden som byggherre profesjonell sparring og en avklaring av muligheter og utfordringer.

De henviser til eksempler som viser opp mot en million kroner i forskjell på tilbud fra ulike leverandører. Et godt forarbeid gir større mulighet for å stå støtt når man skal søke om tilskudd og finansiering.

Bankene låner ut penger igjen

Bankenes tap på danske bønder steg i 2016 med nesten 60 prosent og endte med et tap på 4,4 milliarder kroner. I følge en rapport fra det danske Finanstilsynet har danske banker tapt 15,2 milliarder kroner siden krisen i landbruket startet i 2009.

Dronninglund Sparekasse er et eksempel på de bankene som nå låner ut til bønder igjen. Utlånet økte med rundt 11-12 prosent i 2016. Samtidig kan de vise til at bøndene også betaler avdrag på gjelden sin. Selv om markedet for svin og melk er bedre, er banken fortsatt skeptisk til nyinvesteringer.

– Vi må innrømme at vi er tilbakeholdende til at bøndene skal i gang med å investere, bare fordi det for tiden går godt. Vi er inne i en konsolidering nå. At det nå går bra, skal brukes til at høvle ned gjelden, sier sparekassedirektør Villy Sørensen til Landbrugsavisen.