Hopp direkte til innhold

Unngå sleipe svindlere

Får du en e-post som tilsynelatende er fra Skatteetaten i disse dager, bør du være ekstra oppmerksom.

Svindlerne finner stadig nye måter de kan lure til seg sensitiv informasjon.

E-posten som sendes ut i disse dager er svært troverdig, både i utseende og ordlyd, men det er grunn til å være på vakt. Det pågår nemlig et svindelforsøk – såkalt phishing, hvor svindlere forsøker å få fatt i påloggingsinformasjon ved å utgi seg fra å være Skatteetaten.

Vær varsom med ukjente lenker

Mottar du en slik e-post, bør du ikke klikke deg videre inn via den vedlagte lenken. Da kan du risikere at din påloggingsinformasjon blir stjålet.

Eksempel på falsk e-post:

Generelt bør du være forsiktig med ukjente lenker du får tilsendt via e-post eller sms. Er avsenderen kjent? Ser lenken merkelig eller ukjent ut, bør du la være å klikke på den. Vil du være sikker, skriv heller adressen til nettstedet du vil besøke selv. Klikker du deg likevel videre via lenken, må du ikke oppgi sensitiv informasjon.

Det kan være greit å merke seg at i en ekte e-post fra Skatteetaten om skatteoppgjør eller lignende, vil du få beskjed om å logge deg inn via deres nettsider eller Altinn for å se innholdet. Du vil ikke få tilsendt en lenke, slik du får i den falske e-posten som nå sirkulerer.

Noen tips

  • Vær oppmerksom på avsender. Hvem er det?
  • Vær oppmerksom på url-en som viser seg i nettleseren når du klikker deg inn via en lenke. Ofte vil den avsløre at avsenderen ikke er den som den utgir seg for å være.
  • Verken vi eller andre aktører, som f eks Skatteetaten, ville be deg om sensitiv informasjon, som kopi av pass, førerkort eller kontonummer per e-post.
  • All elektronisk dialog med Skatteetaten om skatteoppgjøret eller lignende gjør du innlogget i Altinn.
  • Ikke trykk på ukjente lenker du får tilsendt i e-post eller sms, og oppgi for all del ikke den informasjonen du blir bedt om å oppgi hvis du først har klikket deg videre.
  • Meld fra hvis du tror du har blitt svindlet!