Hopp direkte til innhold

Unngå å låne penger av familien

Hvis banken er tvilende til prosjektet ditt og renten blir høy kan det være fristende å låne penger av familie i stedet. Tenk deg godt om.

I en tidligere artikkel her hos Landkreditt Bank har jeg beskrevet situasjoner hvor banken sier nei til å låne deg penger. Du må skaffe kapital fra andre steder. Det kan da være naturlig å henvende seg til familien, som sikkert også ønsker å gi deg støtte.

Ulempen med familie som långivere i forhold til en bank eller fremmed investor, er at følelser blandes inn på godt og vondt. Derfor er det generelle rådet at du bør først søke andre løsninger. Hvis du likevel skal bruke familie må det være full åpenhet.

Familien må være klar over risikoen

– Det er en god ide, hvis det er finansiering av en god investering. Men man skal tenke over familieforholdet når man involverer seg økonomisk, sier avdelingsleder Rasmus Lind fra Agrovi til Landbrugsavisen som har spurt flere rådgiver i landbruket.

Familiemedlemmet som låner deg penger må være klar over risikoen. Det må klargjøres før låneopptaket og ikke etter en tid når ting begynner å stramme seg til.

– Det er en god ide at ta samtalen med det familiemedlemmet som låner deg pengene, om hvordan man vil forholde seg i en situasjon hvor pengene går tapt. Denne samtalen må tas i fredstid, før situasjonen er blitt presset. Det er viktig å vite hva man forventer ved et tap. Skal pengene betales tilbake? Var de risikovillige? sier sjefskonsulent hos LMO (LandboMidtØst)Torben Wiborg. 

De fleste rådgivere fraråder familelån

– Dette er en vei man skal være forsiktig med å velge. Er du i en situasjon hvor du har bruk for å låne av familien, så har du ofte prøvd andre steder først uten å lykkes. Du bør tenke over at det nok er en grunn til at du ikke har fått lån i bankene og da er det kanskje ikke så lurt å låne av familien heller, sier driftsøkonom Jakob Ellegaard hos LandboSyd.

– Vi har mange saker hvor banker ikke vil satse penger på gården fordi virksomheten ikke går godt. I de situasjonene vil det ikke nødvendigvis hjelpe å låne andre steder. Man skal ikke sette plaster på et åpent benbrudd, mener sjefskonsulent hos LMO Torben Wiborg.

Dobbel risiko med familielån

Ofte blir det snakk om toppfinansiering fra familien når andre långivere har sagt stopp. Selv om begrunnelsen er at det gir muligheter for videre drift og kanskje utvikling, er det viktig å fokusere på risikoen partene tar.

– Når bonden låner penger av familien, så spiller han plutselig med dobbelt risiko hvis det går galt. Sin egen og familiens, sier Torben Wiborg. 

Landbrugsavisen: Vær varsom med at låne penge av familien

Landkreditt Bank: Hva hvis banken sier nei?