Hopp direkte til innhold

Takler du den raske utviklingen?

Utviklingen innen landbruket har i flere tiår vært preget av sterk volumvekst. Men hva gjør den nærmest ustoppelige veksten med oss?

Store maskiner på store messer, artikler om store vellykkede bedrifter og politiske signaler kan gi oss en tro på at bare jeg driver stort nok, blir alt bedre. Og for å komme dit er det viktig å optimalisere alle innsatsfaktorene for å få et best mulig resultat. Vi kjøper stadig større og mer avanserte maskiner.

Den genetiske utviklingen har på kort tid mangedoblet produksjonen på de fleste felt. Teknologi og moderne fasiliteter lar oss melke hundre kyr på samme tid som våre bestefedre melket 20. Resultatet er at mange gårdsbruk i dag er flere ganger større enn for bare 20 år siden.

Utvikling i utakt med bonden

Pierette Desrosiers jobber som psykolog i landbruksnæringen i Canada. Hun setter søkelyset på hva denne raske og store veksten gjør med de menneskene som er berørte.

– Hva med oss ​​stakkars mennesker? Våre evner er ikke doblet eller tredoblet. Så vidt jeg vet, valgte ikke våre besteforeldre sine ektefeller for å bedre rasen, for å korrigere sine feil eller for å være mer produktiv. Vi har fortsatt de samme egenskaper som våre besteforeldre. Vi er hverken mer intelligente eller har større toleranse for stress, skriver Pierette Desrosiers.

Hun mener at menneskeheten har hatt liten utvikling når det gjelder personlige evner, eller å endre måten vi tenker og handler på. Hun trekker derfor konklusjonen at mennesket ikke holder tritt med utviklingen av sine virksomheter.

Det er ikke utstyret som gjør deg god

Hun skriver videre at resultatet av dette kan gi økt stressnivå, psykiske plager, utbrenthet, konflikter og ekteskapelige problemer, langt ifra den drømmen man hadde sett for seg at det skulle bli. Det er viktig å sette seg høye mål i livet. Men målene må være realistiske og gode både for deg og de rundt deg. Dessverre ser denne praksisen ikke ut til å være regelen.

– Mange har ønsket å være jordbrukets svar på Wayne Gretzky (tidenes beste ishocheyspiller). De kjøpte alt utstyret de trengte, men endte opp med å innse at de ikke kunne spille like godt som han gjorde. Alt som står igjen for dem nå er å betale for alt utstyret!

Hva med deg?

På bakgrunn av dette, kan det være naturlig å stille seg selv noen spørsmål:

  • Ser jeg konsekvensene av mine valg?
  • Tar jeg hensyn til egne behov og behovene til de som er rundt meg når jeg tar avgjørelser?
  • Vet jeg hva mine nærmeste tenker om valgene?
  • Er jeg en ”jordbrukets Wayne Gretzky”?

Og om du ikke klarer å svare selv, har kanskje ektefellen din en mening om dette?