Hopp direkte til innhold

La det pipe 1. desember

Svært mange nordmenn lever i boliger uten en røykvarsler som virker. Nå er tiden inne til å sjekke at alt fungerer hjemme hos deg.

– Undersøkelser tyder på at en halv million nordmenn går til sengs hver kveld uten fungerende røykvarslere i boligen, sier Petter Justnes, direktør i Landbruksforsikring.

Alle er pålagt å ha slikt sikkerhetsutstyr, og at det virker som det skal. Likevel er det en god del som slurver, og batteribytte er det veldig mange som glemmer helt.

Falsk trygghet

– Resultatet er at mange dessverre lever med en falsk trygghet. For å gjøre det lettere å etablere en god rutine har vi i Norge gjort 1. desember til «Røykvarslerens dag». Da er det lurt å gjøre det til vane å teste røykvarsleren, så du hører at den piper som den skal, og bytte batteriet.

Datoen er ikke tilfeldig valgt. Desember er en særlig brannfarlig måned.

Desember farligst

– Hele vinterperioden, med ekstra mye fyring og bruk av elektrisitet, gir utslag i brannstatistikken. I desember er det dessuten ekstra mye hjemmekos med fyr på peisen og levende lys. Å teste røykvarsleren ved inngangen til julemåneden er derfor god timing, sier Petter Justnes.

En stor andel av de som omkommer i branner har oppholdt seg i boliger uten fungerende røykvarsler.

– Tragisk og unødvendig, mener Petter Justnes.

Sjekkes sjelden

En undersøkelse i regi av Norges Takseringsforbund har vist at boligenes utstyr for både brannvarsling og slokking blir sjekket for sjelden.

Syv av ti sjekker én gang i året eller sjeldnere. Én av ti oppgir at de aldri gjør det. Bare ni prosent sjekker slikt utstyr hver tredje måned eller oftere.

– Vårt råd er å sjekke slokkeapparatet fire ganger årlig, mens røykvarslerne bør sjekkes hver måned. Batteriet i varsleren bør byttes én gang i året. Hvis det er en stund siden sist er det i hvert fall smart å sjekke benytte anledningen på «Røykvarslerens dag», sier Petter Justnes i Landbruksforsikring.

Siste fra bloggen

Konfirmasjon

28. april 2017

Tenk langsiktig dersom du skal gi en pengegave. Det finnes gode alternativer.

Bøndene vil ha 15.000 mer enn andre

27. april 2017

Kravet fra bondelagene til årets jordbruksoppgjør er en prøve på om Stortingets ønske om utjevning av inntektsforskjeller kan realiseres. Ellers foreslås skattefradrag på gårdssparing for unge (GSU).

Rabatt på forsikring

I samarbeid med Landbruksforsikring tilbyr vi svært gode forsikringer på opptil 23 % rabatt. Vi er spesialisert på landbruk, men tilbyr forsikringer til alle.

Les mer om forsikring