Hopp direkte til innhold

La det pipe 1. desember

Svært mange nordmenn lever i boliger uten en røykvarsler som virker. Nå er tiden inne til å sjekke at alt fungerer hjemme hos deg.

– Undersøkelser tyder på at en halv million nordmenn går til sengs hver kveld uten fungerende røykvarslere i boligen, sier Petter Justnes, direktør i Landbruksforsikring.

Alle er pålagt å ha slikt sikkerhetsutstyr, og at det virker som det skal. Likevel er det en god del som slurver, og batteribytte er det veldig mange som glemmer helt.

Falsk trygghet

– Resultatet er at mange dessverre lever med en falsk trygghet. For å gjøre det lettere å etablere en god rutine har vi i Norge gjort 1. desember til «Røykvarslerens dag». Da er det lurt å gjøre det til vane å teste røykvarsleren, så du hører at den piper som den skal, og bytte batteriet.

Datoen er ikke tilfeldig valgt. Desember er en særlig brannfarlig måned.

Desember farligst

– Hele vinterperioden, med ekstra mye fyring og bruk av elektrisitet, gir utslag i brannstatistikken. I desember er det dessuten ekstra mye hjemmekos med fyr på peisen og levende lys. Å teste røykvarsleren ved inngangen til julemåneden er derfor god timing, sier Petter Justnes.

En stor andel av de som omkommer i branner har oppholdt seg i boliger uten fungerende røykvarsler.

– Tragisk og unødvendig, mener Petter Justnes.

Sjekkes sjelden

En undersøkelse i regi av Norges Takseringsforbund har vist at boligenes utstyr for både brannvarsling og slokking blir sjekket for sjelden.

Syv av ti sjekker én gang i året eller sjeldnere. Én av ti oppgir at de aldri gjør det. Bare ni prosent sjekker slikt utstyr hver tredje måned eller oftere.

– Vårt råd er å sjekke slokkeapparatet fire ganger årlig, mens røykvarslerne bør sjekkes hver måned. Batteriet i varsleren bør byttes én gang i året. Hvis det er en stund siden sist er det i hvert fall smart å sjekke benytte anledningen på «Røykvarslerens dag», sier Petter Justnes i Landbruksforsikring.

Siste fra bloggen

Opphør av utkontrakteringsavtale

15. august 2017

Forvaltningen av verdipapirfondet Landkreditt Høyrente har siden høsten 2010 vært utkontraktert til Finansavdelingen i Landkreditt Bank.

Rabatt på forsikring

I samarbeid med Landbruksforsikring tilbyr vi svært gode forsikringer på opptil 23 % rabatt. Vi er spesialisert på landbruk, men tilbyr forsikringer til alle.

Les mer om forsikring