Hopp direkte til innhold

Lytt til en erfaren sparer

Skal du lykkes med fondssparing over tid, bør du e den som forholder seg i ro gjennom svingningene. Det har Kjetil gjort.

Med urolige børsmarkeder og dramatiske overskrifter i mediene, er det lett å bli urolig for den som sparer i aksjefond. Selv om markedet svinger, er det tålmodighet som lønner seg i lengden.

Penger jeg ikke ser

Kjetil Mauseth jobber til daglig som senior kundeansvarlig i landbruksavdelingen i Landkreditt Bank. Selv om han har lang erfaring fra bank og finans, var fondssparing relativt nytt for Kjetil da han i februar 2007 startet sin første spareavtale i fond.

- Jeg opprettet en spareavtale med en forventning om at fondssparingen ville gi meg bedre avkastning for pengene mine over tid enn det jeg kan oppnå med sparing på konto, sier Kjetil.

Kjetil fremhever det automatiske trekket som noe av det som gjør spareavtale ideelt for sparing med lang horisont.

- Pengene jeg sparer, er penger jeg aldri ser – de går rett til sparing den dagen lønnen kommer inn. Hadde de ikke blitt trukket automatisk, kunne de fort ha gått til kortsiktig forbruk, sier han.

Man må være litt kald

Kjetil er inne i sitt tiende år som fondssparer. Og det har vært nok av både opp- og nedturer på børsen i denne perioden, med både finanskrisen i 2008 og den siste tidens uroligheter med lave renter og en svekket oljepris.

Mens mange har blitt engstelige av svingningene og solgt seg ut til feil tid, solgte ikke Kjetil noe som helst. Rådet han vil gi til andre langsiktige sparere, er å unngå å la seg påvirke for mye av media. Og viktigst: Ha is i magen.

- Media bruker dramatiske overskrifter, men det gjelder ikke å la seg stresse. Man må være litt kald. Ikke vær så opptatt av kortsiktige konjunkturer, men behold roen og spar jevnt og trutt - også når det går nedover, sier han.

At roen lønner seg over tid, er han ikke i tvil om. Alt i alt har Kjetil hatt en betydelig verdistigning gjennom de drøye ni årene han har hatt spareavtale, til tross for tidvis store svingninger på børs.

Start spareavtale, du også

Det er enkelt å sette opp en spareavtale i aksjefond. Du bestemmer selv hvor mye du vil spare hver måned. Når avtalen først er etablert, blir beløpet automatisk trukket fra din bankkonto og du får nye andeler i fondet.

Slik oppretter du en spareavtale.

Les mer om våre fond

Mest lest - Sparing

Risiko eller ikke – hvordan sparer du?

1. september 2016

Markedet forventer at vi fortsatt vil ha lave renter i lang tid fremover. Hvordan skal du best skal ivareta dine penger i et lavrenteregime?

Renteusikkerhet i markedet

16. september 2016

Helt siden finanskrisen har aksjemarkedene blitt kraftig stimulert av styringsrenter på tilnærmet null, kombinert med pengetrykking for tilbakekjøp av obligasjoner, først i USA og deretter i Eurosonen.

Lytt til en erfaren sparer

15. april 2016

Skal du lykkes med fondssparing over tid, bør du e den som forholder seg i ro gjennom svingningene. Det har Kjetil gjort.