Langtidsstekt lammelår med tilbehør fra bålpanna

Det er tid for påskelam, og hva passer vel bedre enn tilberedningstips fra vår egen sauebonde Eldrid?

Som sauebonde på gården Godli på Hadeland, vil jeg gjerne få skryte av norsk lammekjøtt. Hos oss blir lammene født i april, og etter en intens barselperiode der 200 vinterfôra søyer får over 400 lam, slippes de i løpet av mai ut på beite i Nordmarka. Her går lammene sammen med mor helt til september.

I løpet av sommeren vokser de seg store på utmarkens økologiske vekster, alt fra sopp og lyng til gress og markblomster. I september sankes alle dyrene hjem til gården, og lammene som ikke skal bli til voksne søyer blir utover høsten til deilig lammekjøtt via Nortura og Gilde.

Bra for kulturlandskapet

Produksjon av lammekjøtt er en produksjon som utnytter de store verdiene som ligger i utmarka, og lammekjøttet produseres i stor grad på råvarer uten tilsatt sprøytemidler og kunstgjødsel.

Et annet pluss er at sauen spiser foret på rot, fremfor at bonden skal bruke mye tid og ressurser på innhøsting og produksjon av grovforet (rundballer). Lammekjøtt er derfor klimavennlig kjøtt, og i tillegg gjør sauene en stor jobb som kulturlandskapspleiere i beiteperioden.

Langtidsstekt lammelår

Den perfekte påskematen for deg som vil nyte sol og ski i påska er langtidsstekt lammelår. Låret klargjør du før du går ut på formiddagen, og lar det steke i hyttekomfyren mens du tar en skitur.

Her kommer mine tips til den perfekte påskemiddagen:

Har du frossen stek, husk å ta den opp noen dager før du skal bruke den og la den tine sakte i kjøleskapet.

Jeg foretrekker å bene ut steken før den stekes. Det kan virke litt fryktinngytende å bene ut et lammelår for første gang, men fordelene er en stek som er enklere å få jevnt stekt, og som du kan krydre både fra innsiden og utsiden. Og ikke minst når du skal servere en varm stek er det veldig behagelig at den er ferdig utbenet og enkel å skjære i fine skiver. Se en video på matprat.no om du trenger tips til utbeningen!

Når steken er benfri, er den klar til å krydres. Hakk opp et par fedd hvitløk, frisk rosmarin, havsalt og nykvernet pepper. Gni dette inn i steken, også på innsiden der du har skjært ut benet. Pensle gjerne med smør først, for å få krydderet til å feste seg til steken. Surr sammen steken til en jevn rund pølse, bruk bomullstråd, den tåler varme. Skjær gjerne noen lommer i kjøttet som du stikker halve hvitløksfedd inn i, du kan også stikke inn stilker med rosmarin.

Stekes i stekeovn på 70 grader til kjernetemperaturen er 65-70 grader. Pakk gjerne kjøttet inn og la det hvile litt etter steking.

For å få ekstra ut av en forhåpentligvis solrik påskedag, lager du tilbehøret ute på bålpanna. Rotgrønnsaker, bakt potet og saus er godt tilbehør, som godt kan tilberedes over bålet.

Vel bekomme - og god påske!