Hopp direkte til innhold

Høytid også for brann

Årets to siste uker regnes som de mest brannfarlige. Her er rådene for en trygg julefeiring.

– Desember er den verste brannmåneden i året. Toppen kommer gjerne i selve julen, sier produktsjef Bjørn Araldsen i Landbruksforsikring.

Brannfarlig julepynt, levende lys og uforsiktighet ved bruk av komfyren er viktige årsaker.

– Manglende oppsikt med komfyren forårsaker mange branner. Det er viktig alltid å holde seg i umiddelbar nærhet når man koker eller steker, og ha skjerpet oppmerksomhet.

Smult og frityr

Risikoen er særlig høy ved frityrsteking og smultkoking. Da bør man ikke forlate komfyren et sekund, mener Araldsen. Og hvis temperaturen blir for høy, kan oljen ta fyr.

– Forsøk i så fall ikke å slokke med vann. Det vil gi en eksplosjonsartet brann. Ha heller klar et lokk som dekker hele gryten, og legg det på hvis det oppstår flammer. Deretter kan du slå av komfyren og trekke gryten forsiktig vekk fra platen.

Ren ventilator

Et av rådene fra Landbruksforsikring er også å rengjøre ventilatoren over komfyren før juleforberedelsene på kjøkkenet starter. Her samler det seg mye fett, som lett kan antennes.

I stuen tennes det gjerne langt flere levende lys i julen enn ellers.

– Regel nummer én er å ikke bruke levende lys på juletreet. Det er svært brannfarlig. Sørg ellers for å holde juledekorasjoner med stearinlys under konstant oppsikt, sier Araldsen.

Elektrisk belysning

Også høy bruk av elektrisk belysning kan øke brannfaren. Mange bruker skjøteledning med grenuttak fordi de ikke har nok faste uttak i veggen.

– Når bruk av mange kontakter fører til at for mye strøm går ut fra ett og samme støpsel kan temperaturen stige og utstyret smelte. Med lange skjøteledninger kan dette skje før sikringene rekker å reagere med utkobling, sier Araldsen.

Mye julebelysning er basert på seriekobling der det kan oppstå ujevn lysstyrke hvis noen av pærene slutter å virke. Slik belysning bør slås av hvis man er borte over natten. Det er dessuten viktig å påse at man skiller mellom belysning ment for innendørs og utendørs bruk.