Har du blitt rekruttert som et muldyr?

For at svindlerne skal få tatt pengene ut av landet, uten å bli enkelt avslørt, benyttes ofte muldyr konto.

Dette er en ekte bankkonto som benyttes med, eller uten, eierens viten og vilje.

Noen har kanskje fått tilbud om "en enkel jobb med liten innsats som gjør at du kan tjene store penger i løpet av noen uker. Alt du trenger, er å hjelpe til med enkel regnskapsføring…."

Er et tilbud for godt til å være sant, så er det som regel ikke sant.

Muldyrkonto benyttes slik at pengene som stjeles fra en annen konto, først overføres til en muldyrkonto, før de sendes videre ut av landet (som regel til andre muldyrkonto i andre land), før de til slutt tas ut i kontanter.

Slik unngår du å bli svindlet

Rådene for å unngå at akkurat du blir svindlet er ganske enkle og har vært skrevet mange ganger. Likevel er det fryktelig fort gjort å bomme i en travel hverdag.

  • Sjekke hvem avsenderen er. Det kan f.eks. stå "Landkreditt bank" som avsender, men når du klikker på avsenderadressen og sjekker denne, så viser det seg at e-posten egentlig kommer fra "#¤&%TGRD@gmail.com" (eller kanskje den mer subtile "lankreditbank.com").
  • Sjekk hvor lenken som ligger i e-posten egentlig fører deg ved å holde musepekeren over lenken et øyeblikk. Her benyttes ofte lenker til adresser som ligner på den originale, men ikke helt. F.eks. kan de feilstave ordene litt, slik at lenken tar deg til "lankreditbank.com", istedenfor landkredittbank.no som er den korrekte.
  • Sjekk staving og ordbruk. Fortsatt er ikke norsk et så utbredt språk at det benyttes av de fleste. Mange svindlere stoler derfor på auto-oversettelse, og det blir det foreløpig ikke noe godt språk av
  • De aller fleste norske banker vil ikke be deg om å åpne vedlegg eller klikke på lenker i e-post. De vil heller be deg om å gå inn i nettbanken uten at du selv skriver inn korrekt adresse i adressefeltet.
  • De aller fleste seriøse aktører vil ikke be deg om å oppgi personlig informasjon på denne måten.
  • Ingen norske banker vil heller be deg om å oppgi brukernavn/passord eller tilsvarende i skjemaer.
  • Sjekk at det er "https" i starten på lenken som ligger i adressefeltet på nettleseren når du skal logge deg inn. Dersom det bare står "http" bør du bli mistenksom og ikke gå videre.
  • Sørg for å alltid ha oppdatert antivirus programvare fra en anerkjent leverandør på maskinen din.
  • Unngå bruk av nettbank på nettkafeer, åpne/usikrede nettverk eller andre maskiner du ikke har kontroll over.