Hopp direkte til innhold

Dette bør du sjekke på hytta

Dette bør du sjekke på hytta
Hvis du er på hytta i vinterferien er det smart å bruke anledningen til å sjekke viktige trygghetspunkter, råder bransjeeksperter i Landbruksforsikring.

Svært mange norske hytter er i bruk i de ukene det er vinterferie. Kanskje går det også en stund til neste hyttebesøk. Desto viktigere er det å bruke noen minutter til å sikre at alt er i orden før du drar hjem igjen.

Sjekk røykvarsleren

– Røykvarsleren og brannslukkingsapparatet er viktige kontrollpunkter. Varsel om dårlig batteri kan ha pepet i perioden etter at du var der sist, og batteriet kan nå være helt dødt og må skiftes uten at du har fått med deg, påpeker produktsjef Bjørn Araldsen i Landbruksforsikring.

Det kan også være smart å sjekke brannslukkingsapparatet minimum to ganger i året. Hvis du har pulverapparat bør det snus og vendes på. Hvert femte år bør dessuten også fagfolk kontrollere apparatet.

Vær obs på istapper

– Når du først er på hytta kan det ellers være lurt å ta seg en inspeksjonsrunde rundt bygningen og kikke etter istapper. Årsaken til at de vokser frem er gjerne at varme innenfra smelter snø på taket. Dette er svært ofte tegn på at taket er dårlig isolert.

Varmelekkasjene kan også skyldes utettheter i dampsperren, dårlig lufting av takflatene eller at det er plassert installasjoner på kalde loft som avgir varme.

Unngå vannskader

Før hytta forlates bør man beholde noe av varmen på, gjerne så temperaturen holder seg godt på plussiden i alle rom der det er vannrør og andre vanntilkoblinger. Da reduseres risikoen for vann- og frostskader.

– Husk også å stenge av vannet. Steng gjerne hovedstoppekranen og tøm rørene. I sluk, vannlåser og toalettskål kan det være lurt å helle litt frostvæske, sier Bjørn Araldsen i Landbruksforsikring.