Hopp direkte til innhold

Blir du overvåket?

Hvis PC-en din blir infisert med et virus kan det i praksis bety at dine tastetrykk blir overvåket.

Det er sjelden du blir infisert i den hensikt at svindlere skal stjele noe på PC-en din. Isteden ønsker de å overvåke tastetrykkene dine neste gang du logger deg inn i nettbanken din eller lignende.

Da følger de med på hvilken informasjon du oppgir, eksempelvis brukernavn, passord og koder.

Spionprogram

Et slikt virus installeres på PC-en din uten at du oppdager det og kalles et spionprogram.

Programmet holder øye med hva du gjør på nett. Hva slags informasjon som blir samlet inn, kommer an på spionprogrammet. Noen spionprogrammer er interessert i e-postadressen din, mens andre er interessert i å føre statistikk over hvilke sider du besøker oftest. Et slikt program kan også rapportere personlige opplysninger som kontonummer og passord.

Vedlegg i e-posten

Normalt sett foregår dette ved at det ligger et vedlegg med i e-posten, som de ber deg åpne. Dette kan være slike ting som "Se vedlagte kontoutskrift" eller "Les vedlegget for å se transaksjonsdetaljer" eller "Se vedlagte ordrebekreftelse".

Når du har åpen vedlegget, kan innholdet se helt fint ut, og uten at du oppdager noe, har svindleren i bakgrunnen installert et virus på maskinen din.

Antivirus

Et godt tips er alltid å ha antivirusprogrammet sitt oppdatert. Du finner flere antivirusprogram på nett som du kan laste ned gratis. I tillegg tilbyr mange nettleverandører dette som en del av det abonnementet de leverer.
Oppdater programmet regelmessig.

Slik unngår du å bli svindlet

Rådene for å unngå at akkurat du blir svindlet er ganske enkle og har vært skrevet mange ganger. Likevel er det fryktelig fort gjort å bomme i en travel hverdag.

 • Sjekke hvem avsenderen er. Det kan f.eks. stå "Landkreditt bank" som avsender, men når du klikker på avsenderadressen og sjekker denne, så viser det seg at e-posten egentlig kommer fra "#¤&%TGRD@gmail.com" (eller kanskje den mer subtile "lankreditbank.com").
 • Sjekk hvor lenken som ligger i e-posten egentlig fører deg ved å holde musepekeren over lenken et øyeblikk. Her benyttes ofte lenker til adresser som ligner på den originale, men ikke helt. F.eks. kan de feilstave ordene litt, slik at lenken tar deg til "lankreditbank.com", istedenfor landkredittbank.no som er den korrekte.
 • Sjekk staving og ordbruk. Fortsatt er ikke norsk et så utbredt språk at det benyttes av de fleste. Mange svindlere stoler derfor på auto-oversettelse, og det blir det foreløpig ikke noe godt språk av
 • Slik kan en falsk e-post se ut.. Se svindel e-posten som ble sendt ut til noen av våre kunder.
 • De aller fleste norske banker vil ikke be deg om å åpne vedlegg eller klikke på lenker i e-post. De vil heller be deg om å gå inn i nettbanken uten at du selv skriver inn korrekt adresse i adressefeltet.
 • De aller fleste seriøse aktører vil ikke be deg om å oppgi personlig informasjon på denne måten.
 • Ingen norske banker vil heller be deg om å oppgi brukernavn/passord eller tilsvarende i skjemaer.
 • Sjekk at det er "https" i starten på lenken som ligger i adressefeltet på nettleseren når du skal logge deg inn. Dersom det bare står "http" bør du bli mistenksom og ikke gå videre.
 • Sørg for å alltid ha oppdatert antivirus programvare fra en anerkjent leverandør på maskinen din.
 • Unngå bruk av nettbank på nettkafeer, åpne/usikrede nettverk eller andre maskiner du ikke har kontroll over.

Relaterte saker

Konfirmasjon

28. april 2017

Tenk langsiktig dersom du skal gi en pengegave. Det finnes gode alternativer.

Kåret til beste bank

31. mars 2017

Landkreditt Bank ble kåret til den beste banken da Norsk Familieøkonomi offentliggjorde sin bankundersøkelse torsdag 30. mars. Det er vi stolte av!

Har du vært uoppmerksom?

 1. Kontakt banken din eller kortselskapet dersom du har oppgitt personlig informasjon om deg eller dine kort, kontoer eller påloggingsinformasjon.
 2. Bytt passord! Også der på de andre nettsider hvor du benytter samme passord.
 3. Kjør et virussøk dersom du har åpnet et mistenksomt vedlegg.