Hopp direkte til innhold

Lavere renter krever smartere sparing

Det historisk lave rentenivået vedvarer, og alt tyder på at rentene vil fortsette å falle i 2016. Det kan derfor være fornuftig å vurdere alternative spareprodukter, som høyrentefond eller aksjefond, i tillegg til banksparingen.

Norges Bank lot den såkalte styringsrenten stå uforandret på 0,75 prosent etter sitt rentemøte i desember. Sentralbanksjef Øystein Olsen ga samtidig tydelige hint om at renten vil bli kuttet minst én gang – til 0,5 prosent – og kanskje flere ganger i løpet av våren 2016.

Styringsrenten er utgangspunktet for all rentesetting i det norske pengemarkedet.

Spar smartere

For nordmenn med penger på bok, gir signalene fra sentralbanksjef Olsen grunn til å tenke nytt.

Dagens høyrentetilbud gir ikke tilstrekkelig avkastning til å nøytralisere effektene av redusert kjøpekraft som følge av beskatning og generell prisstigning. Det betyr at man trenger en avkastning på sparingen som er høyere enn dagens renter på bankkonto for å bevare, og aller helst øke, kapitalens verdi.

En privatperson som betaler formuesskatt trenger 4,5 prosent avkastning på sparekapitalen i 2016 for å opprettholde sin kjøpekraft. For å oppnå en slik avkastning bør man vurdere sparing som involverer en eller annen form for risiko, for eksempel langsiktig sparing i aksjefond.

Les også: Stor interesse for aksjesparing

Når du vurderer dine sparealternativer, bør du samtidig tenke gjennom hva du vil bruke pengene dine på, og når du vil ha dem tilgjengelig. Sparing i fond forutsetter en langsiktig investeringshorisont. Med en buffersum på sparekontoen, sørger du samtidig for å ha tilgang til penger på kort sikt.

Landkreditt Bank tilbyr spennende fondsalternativer, med attraktive avkastningsmuligheter – men også risiko.

Kjøp fond her

Relaterte saker

Urolige aksjemarkeder

26. august 2015

Den siste tidens børsuro har skapt dramatiske overskrifter i media. Det er lett å bli nervøs for den som eier aksjefond. Men den langsiktige sparer bør forholde seg i ro når det stormer på verdens børser. Tålmodighet lønner seg og dette vet heldigvis de fleste av våre fondssparere.