Hopp direkte til innhold

Ivareta kjøpekraften din

Sparing innebærer å sette av penger du kunne ha brukt i dag, til forbruk i fremtiden. For den langsiktige sparingen er det viktig å passe på at rentene eller avkastningen du får på sparingen, minst dekker skatt og inflasjon. Hvis ikke blir kjøpekraften din mindre.

Aksjemarkedet svinger, men over tid gir det høyere avkastning enn i banken. De siste 20 årene har Oslo Børs gitt en gjennomsnittlig årlig avkastning på rundt 10 prosent.

- Rentene du får på bankkonto er i dag så lave at de ikke dekker skatt og inflasjon. Slik rentenivået er nå, betyr dette faktisk at din kjøpekraft blir mindre når du kun sparer i banken, forklarer Brita C. Knutson, administrerende direktør i Landkreditt Forvaltning.  

Knutson eksemplifiserer dette med den norske sommerfavoritten Krone-is: - I dag kan du kjøpe en Krone-is i kiosken for 25 kroner.  Putter du de 25 kronene i banken og utsetter iskjøpet noen år, har du sannsynligvis ikke lenger råd til hele isen for pengene som står på bankkontoen. Din kjøpekraft er redusert.

Bilde av dame med handleposer. Foto.

Langsiktig sparing i fond

Samtidig med at vi er inne i en periode med historisk lave renter, er det gjort endringer i både private pensjonsordninger og i folketrygden. Dette betyr at fremtidens pensjonister må belage seg på lavere pensjonsutbetalinger enn det dagens pensjonister får.

Kombinasjonen av lave bankrenter og endringer i pensjonssystemet gjør at stadig flere blir mer opptatt av egen sparing og mange tar aktive grep.  Enten du sparer til pensjon eller ny bil, så er målet med sparingen å utsette forbruk i dag til fordel for forbruk i fremtiden.

- Det er jo et mål at vi i fremtiden skal kunne kjøpe de samme varene som i dag, og helst mer, for våre oppsparte midler. For å klare dette må man altså ha en avkastning på sparingen som er høyere enn dagens renter på bankkonto. Slik avkastning vil man kunne oppnå ved langsiktig sparing i aksjefond, sier Knutson videre.

Fleksibilitet med bankinnskudd

Når du vurderer dine sparealternativer, bør du tenke gjennom hva du ønsker å bruke pengene dine til, og når du trenger å ha dem tilgjengelig. Ikke minst bør du tenke gjennom hva slags risiko du er villig til å ta med sparingen. Sparing i fond forutsetter en langsiktig investeringshorisont.

Med penger på sparekontoen sikrer du samtidig at du har enkel tilgang til penger, også på kort sikt. Det er en god trygghet i det å vite at du har et bufferbeløp stående til uforutsette utgifter. Kanskje er nettopp kombinasjonen av fondssparing og banksparing riktig for deg?

Spare eller tippe lotto?

Ingen penger å spare, sier du? I følge Norsk Tipping spiller hele 70 prosent av befolkningen over 18 år på pengespill én eller flere ganger i året.  Alle er vel enige om at sjansen for å vinne i lotto er liten, men likevel spiller gjennomsnittskunden hos Norsk Tipping for flere tusen kroner i året. Tør du bare å satse på lotto?  

Enklere å opprette spareavtale

Slik oppretter du enkelt spareavtale selv i nettbanken:

  1. I menyen velger du Fond, deretter Start spareavtale.
  2. Mangler du VPS-konto hos oss, oppretter du det samtidig.
  3. Velg fondet du ønsker å opprette spareavtalen i, og klikk på Fortsett.
  4. Klikk Bekreft for å bekrefte opprettelsen av spareavtalen.