Hopp direkte til innhold

Flere møter med krisen

I Sverige er kriserådgivere klar til å møte melkeprodusenter som sliter økonomisk. I Danmark vil flere en antatt gå konkurs.

Av Ole Christen Hallesby

Både svensk og dansk melkeproduksjon er hardt rammet av lave priser på produktene. For mange er det både en personlig og en økonomisk krise de møter. I Sverige er en nasjonal handlingsplan klar for å redde melkeprodusentene. Hushållningssällskapen som driver rådgivning for bønder er også klare.

– Vi har satt samman speciella team med fokus på mjölkföretagen. Teamen består av erfarna och kompetenta rådgivare som alla har erfarenhet av att arbeta med företag i utsatta situationer, sier Jesper Broberg, forbundsdirektør på Hushållningssällskapen til Land.

Når den nasjonale satsingen starter i høst vil Hushållningssällskapen være klar. Fagansvarlig for selskapets økonomirådgivere, Caroline Ivarsson, sier at likviditetsproblemene må løses først. Deretter vil de i neste fase se på andre deler av virksomheten.

En dansk bankdirektør slår alarm om tilstanden for danske storfe- og svinebønder. Den økonomiske krise i landbruket stikker langt dypere enn tidligere antatt. Tvangsauksjonene ligger på det høyeste nivået på 22 år. Han tror langt flere danske bønder vil gå konkurs enn tidligere spådommer viser. Tidligere har rådgivningsenheten Seges anslått at 1.700 bønder vil gå konkurs.

­– De 1.700 landmænd er i underkanten. Vi er nok tættere på, at det er en tredjedel af landmændene, som har vanskeligt ved at servicere deres gæld. Altså 3.500, der har samme problem som Grækenland med, at de ikke kan få indtægter og udgifter til at hænge sammen og ikke umiddelbart kan låne mere. Det kan også mærkes hos bankerne. Det er kun blevet værre efter den undersøgelse,« forklarer Jesper Lyhne, direktør for Landbrugets Finansieringsbank.

Han understreker at det primært er melk- og svineprodusenter som er i krise. Planteprodusentene har det bedre. Problemet aktualiseres ved at bondens priser på både svinekjøtt og melk denne uken sank ytterligere.

Land: Krisrådgivare redo för mjölkföretagen

Berlingske Tidende: Hver tredje landmand tæt på bankerot

Relaterte saker

Bøndene vil ha 15.000 mer enn andre

Kravet fra bondelagene til årets jordbruksoppgjør er en prøve på om Stortingets ønske om utjevning av inntektsforskjeller kan realiseres. Ellers foreslås skattefradrag på gårdssparing for unge (GSU).

Modererer endringer av konsesjonsloven

Regjeringen har innsett at de ikke får flertall for sine mest radikale forslag til endring av konsesjonsloven. Nå får Stortinget saken til behandling. Forslagene vil fortsatt skape debatt.

Klar for diskusjon om tall

Prosent eller kroner? Diskusjonen er i gang foran årets jordbruksforhandling. Men det felles tallgrunnlaget som brukes for forhandlingene viser også store sprik.