Hopp direkte til innhold

Drømmen om småbruket

På Finn.no har småbruk lenge vært det mest populære søkeordet. At mange drømmer om livet på landet, ble dessuten bekreftet i en spørreundersøkelse, der 1 av 4 svarte at de drømmer om å eie småbruk og bo på landet. Derfor gjennomførte vi i 2014 prosjektet Småbruksdrømmen.

Landkreditt Bank har siden 1915 vært banken for norske bønder. De siste 15 årene har den vært også en moderne nettbank for alle uten traktor.

Utsikten mot Mjøsa fra verandaen på småbruket Hjelpesteinstuen

Et småbruk på Toten

- For å øke kjennskapen om banken blant vanlige personkunder, valgte vi å kjøpe, møblere og låne ut et småbruk på Toten. Småbruket hadde låve, hønsehus og utsikt til Mjøsa. Ei lokal gardskjerring med kunnskap både om hønsehold og nærområdet «fulgte med». Dette var selve småbruksdrømmen, forklarer Hanne Guttormsen, markedssjef i Landkreditt Bank.

Våren 2014 ble småbruket Hjelpesteinstuen lagt ut til leie for én uke av gangen. Hvem som helst kunne søke, og husleien var en daglig oppdatering på småbrukets egen Facebook-side.

Stor oppmerksomhet i media

Ukentlig søkte inntil 50 familier og grupper om å få leve ut småbruksdrømmen. I seks måneder fylte leietagerne nyhetsstrømmen med bilder og historier fra sitt liv på småbruket. Og målgruppa så ut til å like denne veldig langsomme formen for reality. Det samme gjorde media.

- Småbruksdrømmen skapte mediedekning verdt mellom fem og seks millioner kroner på NRK, TV 2, i aviser og på nett. Dette er vesentlig økt oppmerksomhet for oss, som en relativt liten aktør, fortsetter Guttormsen.

Ved prosjektets slutt hadde Småbruksdrømmens Facebook-side dobbelt så mange tilhengere som bankens egen. Og 20.000 nye besøkende hadde vært innom bankens nettsider.

Småbruket solgt

Da kjøkkenhagen sent i oktober var tom for grønnsaker, og beboerne hadde reist hjem, skulle noen får sjansen til å leve ut småbruksdrømmen sin på heltid. Småbruket ble derfor lagt ut for salg. En familie fra Gjøvik kunne flytte inn akkurat i tide til å feire sin første jul på Hjelpesteinstuen.

-  Gjennom prosjektet har vi ønsket å inspirere og motivere flere til å sette sin småbruksdrøm ut i livet, og vise frem alt det positive ved livet på bygda. Det vil fortsatt være viktig for oss, selv om vi ikke lenger har et småbruk å låne ut, sier Guttormsen avslutningsvis.

Litt om prosjektet

250 familier/grupper søkte om å få bo på småbruket. Til sammen 22 familier/grupper, og totalt 95 personer, fikk prøvebo en uke.

5000 har fulgt med på småbrukets Facebookside, og fått et innblikk i aktivitetene beboerne har fylt dagene med på småbruket og i nærområdet.

959 bilder har beboerne delt med oss. 87 av disse er av høner, haner eller egg. God omsorg og mye oppmerksomhet er gjengjeldt med 420 ferske kortreiste egg. Mange bilder viser også opplevelser av de 20 gårdsbesøkene og de 14 andre aktivitetene som er arrangert i nærområdet.

Flest likes fikk statusoppdateringen 18. september, med bilde av en hjerteformet potet, og tittelen: Med småbruksdrømmen i mitt (potitt)-hjerte.

Narumkonserten på tunet og besøk av ordførerne er også godt dokumentert. Alt kan gjenoppleves på facebook.com/smabruksdrommen

Noen av beboerne fra Hjelpesteinstuen har allerede realisert sin småbruksdrøm. Kanskje blir det flere?