Hopp direkte til innhold

Deler opplevelsen av konkurs

Går bonden konkurs, rammer det hele familien. Flere bønder søker hjelp for å komme gjennom krisen, men mange stopper ikke i tide.

Mens banker og rådgivere sterkt anmoder bønder i krise om å gi seg i tide, er det lettere sagt enn gjort for den bonden det gjelder. Flere bønder forsøker i stedet å komme ut av krisen med økt opplåning. Men bankene har blitt strengere og lønnsomheten har ikke bedret seg. Dermed skapes som regel bare enda større problemer både økonomisk og på det  menneskelige plan. Nå kommer flere danske landbruksorganisasjoner med en anbefaling per epost til sine medlemmer.

– Vi oppfordrer dem til å ta en prat med en profesjonell rådgiver om det nå er på tide å si stopp og på den måten unngå mere gjeld og redde familien, sier formann for Danske Svineproducenter, Henrik Mortensen fra Løgstør, til DR Nordjylland.

Susanne Sander arbeider hos Landbo Nord og er Nordjyllands eneste ansatte sosialkonsulent i landbruket. De hjelper bønder i krise både med praktiske og mentale spørsmål og forsøker på den måten og hjelpe dem gjennom krisen. Hun peker på at det er et vanskelig valg å gi opp drømmen om egen gård og virksomhet.

– En bonde i krise kan bli tvunget til å ta noen alvorlige valg. Drømmen om å være selvstendig kan smuldre mellom hendene. Kanskje skal de begynne å arbeid med noe helt annet samtidig som de risikerer at familien må flytte fra gården, sier Sander til DR Nordjylland.

Fokus på opplevelsen

I flere artikler har DR Nordjylland fokusert på krisen og enkeltskjebnene. Thomas Fruergaard gikk konkurs i mai. I påvente av å finne en kjøper, holder han produksjonen i gang for bobestyreren. Han innrømmer at han skulle stoppet tidligere. Svineprodusenten Ove Munk besluttet å stoppe før kullseiling, men er i realiteten konkurs. Han beskriver hvordan situasjonen rammer hele familien og at hans kone hadde problemer med presset de opplevde. Familien har flyttet fra gården og tatt en annen jobb, men gården er ikke solgt. Dermed vet de heller ikke hvordan den endelige gjelden blir.

Et glimt inn i en families sorg ved å måtte slutte med ku, har Ingela Hermann gitt svenskene. Hun synes det var vanskelig å snakke om følelsene rundt dette. Hun har gjennom dagboksnotater og en kort film beskrevet hvordan ingenting ble det samme etter at faren sluttet med ku. Først to år etter orker hun å offentliggjøre dette. Men med den krisen mange opplever, mente hun det nå var riktig tidspunkt.

I Sverige regner man med at 5 melkeprodusenter slutter hver uke. Første halvår i år gikk 145 konkurs. I Danmark rammer dårlig økonomi også andre bønder. Forsker i landbruksøkonomi ved Universitet i København, Henrik Zoppe, forventer at mellom 1.200 og 1.800 foretak i landbruket vil legges ned. 80 til 85 prosent av svin- og melkeprodusentene i Danmark driver med underskudd. Hver syvende har så dårlig økonomi at de antageligvis må legge ned innen tre-fem år.

 

DR Nordjylland: Opfordring til landmæn: Stop i tide og red familien

DR Nordjylland: Flere landmænd søger hjælp til kriser

Land: Mjölkgårdens nedlägging ble film

Relaterte saker

Klar for diskusjon om tall

Prosent eller kroner? Diskusjonen er i gang foran årets jordbruksforhandling. Men det felles tallgrunnlaget som brukes for forhandlingene viser også store sprik.

Ikke flertall for jordbruksmeldingen

Regjeringen fikk ikke gjennomslag for jordbruksmeldingen i Stortinget. Dermed blir det bare mindre justeringer og ingen ny landbrukspolitikk. Les om uenigheten her.

Fokus på toppfinansiering

Kapital er sammen med inntektsutvikling kritisk for at bonden skal kunne investere og utvikle seg. En paneldebatt med dette temaet var på agendaen under Landkreditts årsmøte.