Hopp direkte til innhold

Svenske tips om eierskifte

Nå kan du sjekke om svenske bønder tenker annerledes enn norske. Her finner du tips om eierskifte hentet fra svenske bønder og rådgivere.

Statistikken sier at svenske bønder også står foran mange generasjonsskifter. En av tre bønder er 65 år eller eldre. Det betyr at innen kort tid må mange svenske bønder finne ut av hvordan et eierskifte skal gjennomføres. Her er noen av erfaringene som kommer fram i en landbrukspod.

Ingvar Svensson på Lyngby gård utenfor Kristianstad er en av de som startet tidlig med planlegging og overføring av eiendommen. Han sier at et eierskifte av en aktiv drevet gård er en stor sak som krever tid. Han anbefaler at man har generasjonsskifte i bakhodet underveis, men ikke venter for lenge.

– Jeg skrev ned mine tanker om generasjonsskiftet, hvorfor det ble som det ble. At det barnet fikk det, og den fikk det. Ingen kommer ellers til å huske min intensjon. På den måten kan man unngå spekulasjon senere, sier Ingvar Svensson.

Maria Rommerud, Ørebro, arbeider som jurist hos LRF Konsult i Örebro. Blant hennes arbeidsoppgaver er generasjonsskifter. Hun anbefaler familien å starte i tide, fordi prosessen tar tid. Sørg for at alle er får del i informasjon som gis og også er delaktige i beslutninger som foretas. Som tredje råd anbefaler hun at særlig selger våger å definere sine behov, for eksempel knyttet til bosituasjon framover.

Til slutt tar vi med juristen Kristin Nilssons 5 råd for et vellykket eierskifte:

  • Bruk profesjonell hjelp i rådgivningen.
  • Start med å prate med hverandre.
  • Finn ut hva alle i familien vil.
  • Våg å gi slipp på gården slik at neste generasjon kan begynne.
  • Regn på hvordan alle familiemedlemmer kan kompenseres.

Lantbruk: Var inte sentimentala