Hopp direkte til innhold

Rimeligere traktorførerkort

Nytt regelverk gjør at du sparer rundt 100.000 kroner fordi kravet til førerkort for traktor som kjører 50 km i timen forenkles.

Skulle du før 1. september i år ta førerkort for traktor som kan kjører 50 km i timen, måtte du ta føreropplæring for tunge vogntog, CE-klassen. Denne opplæringen regner man med koster rundt kr 100.000. I tillegg måtte du regne med kursing hvert fjerde år for å vedlikeholde tillatelsen. Denne kursingen koster cirka kr 40.000.

Disse reglene ble innført i 2005 og har vært gjeldene for alle som har ønsket førerkort for slik traktor etter det. De som tok ordinært førerkort før 2005 og har klasse B eller T i førerkortet, har ikke noen tilleggskrav på seg. Har du tatt førerkort etter 1. januar 2005 har du ikke hatt rett til å kjøre traktor i

Nå vil de som har tatt førerkort med klasse T eller BE etter 1. januar 2005 kunne får den populært kalte "50-lappen" ved å gjennomføre et kurs med minst 2 kjøretimer og 5 timer teori. Lærerne på kjøreskolene skal i utgangspunktet selv ta videreutdanning på dette punktet før de underviser. I følge Bedre Gardsdrift er det Høgskolen i Nord-Trøndelag som har ansvar for denne opplæringen. De er usikre på om de vil være klare for dette før nyttår.

Det er gitt en overgangsordning som kan gjøre at du får gjennomført dette raskere. En kjøreskolelærer som har rett til å kjøre traktor på 50 km i timen, kan starte opplæring av elever umiddelbart uten at han har tatt tilleggsutdannelsen.

- De gamle reglene var laget for traktorene og trafikken som var på begynnelsen av 70-tallet. Dagens moderne traktorer er helt annerledes, trafikken også, Bondelaget har mast en stund på departementet om saken, uten å få gjennomslag. Siden Frp sier de skal være effektive, og at ting skal være enklere, tok vi en ny kontakt. Det gikk jo. Den nye forskriften betyr at vi sparer mye tid og mange penger, og Fremskrittspartiet skal ha ære for at de fikk gjennomført dette, sier Harald Lie til tb.no

Bedre Gardsdrift: ABC om 50-lappen
Tønsbergs Blad: Og der sparte bonden 100.000 kroner

Kilde: Ole Christen Hallesby