Et best mulig utgangspunkt
Så snart valget er tatt, og du har bestemt deg for å bli bonde, er først råd å starte med å spare. Det beste utgangspunktet som bonde får du ved å delta aktivt i drifta, også før hele ansvaret er ditt.
- Hvis man klarer spare litt penger før overtakelsen eller gårdskjøpet gjennomføres, gir det en god start. I tillegg er det en stor fordel hvis man delta aktivt i gårdsdriften også før den formelle overtakelsen. Da får man praktisk og økonomisk innsikt før man står med hele ansvaret, sier Inger Johanne.
Les også: Slik kan du spare til gårdskjøpet
Skaff deg økonomisk oversikt
En god start på bondeyrket krever nøye planlegging og kloke prioriteringer. Inger Johanne understreker viktigheten av å sette seg grundig inn i den økonomiske driften.
- Det første unge bønder bør gjøre er å sette opp et detaljert budsjett eller driftsplan. Et godt budsjett hjelper deg å identifisere hvor du kan kutte kostnader og hvor det er nødvendig å investere, sier hun.
For å få best mulig oversikt kan det være lurt å gå gjennom driftsåret måned for måned, gjerne både med de du overtar eller kjøper gården fra, banken eller regnskapsfører.
- Man kan ta utgangspunkt i hvordan foreldrene eller tidligere eier har drevet gården. Still deg gjerne spørsmålet: hva skal til for å få en best mulig økonomisk start? Husk at du har rådgivere i banken, hos varemottakere, fôrselskap, Norsk Landbruksrådgivning (NLR) og i faglag som du kan spørre om hjelp. Ta kontakt med rådgiver tidlig i prosessen, oppfordrer hun.
Planlegg investeringer – lag årshjul og driftsplaner
Inger Johanne anbefaler alle bønder å utarbeide et økonomisk årshjul. Det gir oversikt over man når det kommer penger inn i drifta, og i hvilke perioder løpende kostnader kan hope seg opp.
- Når kommer tilskuddet? Når kommer oppgjøret for melka, eggene eller slakt? Hvordan bør kostnader fordeles frem til neste gang det kommer penger inn på konto? Et økonomisk årshjul kan være nyttig for å planlegge driften og unngå store svingninger i likviditet. Husk at du kan be regnskapsfører om månedlige oppdateringer. Ved å følge med på regnskapet jevnlig, på måneds- eller årsbasis kan man vurdere tiltak som kan bedre økonomien neste år, forklarer hun.
I tillegg anbefaler Landbruksøkonomen å utarbeide en driftsplan. Hensikten med en driftsplan er å redusere risiko og gi bonden forutsigbarhet for økonomien de neste fem årene.
- Når du har oversikt over penger inn og de viktigste kostnadene, kan du legge planer for vedlikehold og nødvendige investeringer.
For å lage en driftsplan gir landbruksøkonomen eksempler på noen relevante spørsmål å stille seg: Hvor er driften nå? Hvor mye gjeld er jeg komfortabel med å påta meg? Hvilke tiltak kan jeg gjøre for å få best mulig effektiv og økonomisk lønnsom drift?
De viktigste investeringene for unge bønder
Unge bønder tar gjerne over gård samtidig med at de er i småbarnsfasen og skal etablere seg som familie. Å prioritere hvilke investeringer man skal ta seg råd til kan være ekstra krevende.
- Fokuser på investeringer som gir umiddelbar avkastning og forbedrer driften. Det kan være nye maskiner, oppgradering av eksisterende utstyr eller forbedring av infrastruktur på gården. Men hva hvis man samtidig egentlig ønsker å pusse opp barnerommet, har behov for nytt kjøkken eller ønsker å ta med familien på ferie? Det er viktig at driftsplanen tar for seg økonomiske investeringer som er viktige for å ivareta familielivet også, sier hun.
Prioritering av regninger
I perioder kan likviditeten være krevende. Da er det viktig å ha en plan for hvilke regninger som må prioriteres først.
- Når du har oversikt over løpende utgifter bør du også legge en plan for hvordan du skal prioritere regninger i perioder med krevende likviditet. Du må for eksempel ha en plan for hvordan du skal håndtere gjeld, sier hun.